реклама Делікат

Макет пам’ятника Івану Богуну, який буде встановлено у м. Монастирище, презентували для обговорення та спільної оцінки членам колегії відділу культури і туризму райдержадміністрації. Копію пам’ятника створено членом Спілки художників України Валерієм Д’яконовим за сприяння головного технолога фізико-технологічного інституту металосплавів Національної академії наук України Володимира Мельника. Про це повідомляє офіційний портал Черкаської ОДА.

З ім’ям І.Богуна Монастирищину пов’язав бій козацького та польського війська у березні 1653 року. 15-ти тисячне військо гетьмана С.Чернецького захопило і зруйнувало Немирів, Погребище, Кальник, наближалося до Умані, де перебував Іван Богун, котрий вирішив дати бій саме в Монастирищі, бо вали, рови, двометровий частокіл не давали можливості ворогу взяти фортецю.

− Обороняла її сотня козаків на чолі з сотником Дрозденком. Богун з’явився з тилу, з козаками, які були переодягнені під татар. Поляки тікали. Тоді на допомогу І.Богуну спішив сам Б.Хмельницький, проте запізнився. Довідавшись про блискучу перемогу був дуже задоволений і сміявся з польської шляхти, − так свідчить про події далеких літ літопис Монастирищини.

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 гонта 04.03.2011 13:30
В такій святій справі не сподівайтесь на підтримку влади. Бо буде теж саме, що з пам"ятником Гонті й Залізняку в Умані. Майже 50 років макет пилюкою припадає, після того, як в 1963 році було прийняте рішення Уряду УРСР про встановлення до 200 річчя Коліївщини такого пам"ятника. Не спромоглися на це й при Призедентові Ющенко. То що вже говорити про татар...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Оксана 04.03.2011 00:25
...а також кримських татар, молдаван. Росіян може й не встиг побити, але категорично не сприймав, принаймні як союзників...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100