реклама Делікат

Фахівці констатують: потреба в житлі у Черкасах дуже велика. Нині у нашому обласному центрі зареєстровано близько 11 тисяч осіб, що стоять в черзі на отримання житла. Це громадяни, які не можуть самостійно придбати житло на первинному або вторинному ринку.

У той же час торік у місті було здано в експлуатацію лише 5 житлових багатоповерхівок. Та це були добудови – тобто будинки, будівництво яких розпочиналося ще у 2006-2007 роках. Цікаво, що п’ять років тому забудовники здавали в Черкасах в експлуатацію не 5, а 20 житлових будинків. Про це йшла мова на засіданні черкаського прес-клубу реформ.

– У нас ситуація на ринку первинного житла в Черкасах стабільна. Це у тому плані, що на сьогодні стабільно  нічого не будується, – говорить віце-президент Асоціації «Групи компаній «Добробуд» Юрій Капітоненко. – Це пов’язано з банківською економічною кризою, яка потім переросла в зупинку будівельної галузі. Раніше, коли будівництво було на підйомі, галузь в основному фінансувалася за рахунок іпотечних кредитів. Фізична особа могла звернутися в банк, отримати кредит і сплачувати кошти упродовж кількох років. Коли зупинилися реальні кредити, то зупинилося й житлове будівництво. Бо промисловість будується і розвивається.

У той же час, за словами забудовника, попит на житло не зменшився.

– Сьогодні не вистачає первинного житла, щоб забезпечити потреби навіть тих людей, які можуть купити квартири, – наголошує Юрій Капітоненко. – У будівельників є схеми, є напрацьовані програми, але все залежить від того, наскільки державний бюджет і органи місцевого самоврядування зможуть профінансувати ці програми.

Нині ж у місті ведеться будівництво декількох будинків. Але це ті будинки, будівництво яких також було розпочате декілька років тому.

– Така ситуація не лише в Черкасах, а й інших містах. Тому держава розробила програму «Доступне житло», яка розрахована на 2010-2017 роки, – зазначає директор департаменту архітектури, будівництва та землеустрою Черкаського міськвиконкому Марина Геращенко. – Що стосується Черкас, то у цій програмі на вказаний період передбачене співфінасування з державного бюджету (30%) та з боку забудовників. З державного бюджету можливе виділення 46 млн грн. Згідно показника Міністерства регіонального розвитку та будівництва, вартість такого житла становить 4290 грн. за 1 кв м.

Але фахівець зізнається, що вказана цифра вартості житла обраховується суто аналітично і, як показує практика, не відображає у повній мірі реальну вартість спорудження і придбання житла.

– Така ціна обрахована для ідеального варіанту. Але є людський фактор, економічний, є фактор погоди. Тому на сьогодні реальна ціна квадратного метра житла в Черкасах складає від 5 до 6 тис грн., у залежності від місця розташування об’єкту, від архітектурних і технічних показників тощо, – зауважує Юрій Капітоненко.

За словами Марини Геращенко, вартість квадратного метра житла зменшується за рахунок того, що забудовник на пільгових умовах отримує земельну ділянку, тобто не несе певні витрати по її відведенню чи придбанню. За рахунок того, що проведення інженерних комунікацій здійснюється за кошти бюджету міста. Також на ціну впливає і розробка типових, а не індивідуальних, житлових проектів.

– У нас є пільговики, що мають праву на безоплатне отримання житла державної чи комунальної власності. Даною ж програмою передбачено задоволення потреб громадян, що мають певну кількість грошей. Але їх недостатньо. Тому держава і здешевлює житло на 30%. З тих громадян, що стоять на черзі в Черкасах, у програмі «Доступне житло» готові взяти участь близько 7 тис осіб. Сьогодні по цій програмі реально починає працювати будинок за адресою Байди Вишневецького, 78, що на території колишнього військового містечка. У повну силу програма ще не запрацювала. Але підготовчі роботи ведуться. Забудовником там виступає «Круг-Будінвест», – розповіла Марина Геращенко.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100