реклама

реклама

На Канівщині у селі Грищинці на городі місцевого жителя Івана Захаровича Бугая було знайдено артилерійський снаряд часів Другої Світової війни.

74-річний господар садиби розповів, що снаряд знаходився на городі ще з 1942 року. Будучи тоді ще малим хлопчиком, він повернувся з родиною після евакуації назад додому. Пораючись на городі, вони й знайшли нерозірваний артснаряд. Спочатку хотіли вивезти його в яр і там залишити чи підірвати. Однак рідна тітка Івана Захаровича, розуміючи небезпеку, яку може становити снаряд під час транспортування і підриву, вирішила просто закопати його на тому ж місці, де його знайшли. І ось через багато років, вже син Івана Захаровича – Костянтин Іванович – вирішив все ж позбутися небезпечного «скарбу», закопаного на батьківському городі.

– Про снаряд ми зазвичай згадували навесні чи восени – під час обробітку городу, – розповідає Іван Захарович. – Але особливого страху не було – ну лежить собі, то й лежить. Гадаю, пролежав би ще стільки ж.

Не погоджується з господарем городу заступник начальника піротехнічної групи АРЗСП УМНС України в Черкаській області, майор служби цивільного захисту Володимир Кравець, під проводом якого й було здійснено вилучення та ліквідацію небезпечної знахідки. Ось що він розповів про знайдений артснаряд: калібр - 152 мм, вага – 45 кг, вага вибухівки в тротиловому еквіваленті – 5 кг, розліт осколків – близько кілометра. Залягав снаряд на глибині усього 40 см.

– Якби пройшов трактор з плугом, то він міг би зачепити снаряд, – говорить Володимир Кравець. – І тоді трагедії було б не уникнути. Єдине, що рятувало досі, то це те, що снаряд знаходився у малиннику, де земля обробляється не так інтенсивно, як на городі.

Здійснивши вилучення артилерійського снаряду, співробітники піротехнічної групи вивезли його на спеціальний полігон, де потім його знищили.

За словами начальника Канівського РВУ МНС України в Черкаській області, капітана служби цивільного захисту Андрія Хижняка, подібні знахідки на території Канівського району трапляються досить часто. Знаходять, переважно, мінометні міни та снаряди часів Другої Світової війни. Протягом минулого року, наприклад, було здійснено близько 15-20 виїздів піротехнічної групи по району, знешкоджено більше 30 вибухонебезпечних об’єктів.

Про це повідомляє канівський тижневик «Дніпрова зірка». Фото з сайту газети.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100