Унаслідок проходження атмосферних фронтів південного циклону, який сформувався над Чорним морем, 28 січня по всій області спостерігалися складні погодні умови: снігопади, хуртовини, посилення вітру 14-19 м/с. Дискомфорт додавав поривчастий вітер, що посилював відчуття холоду. Хуртовини та перемети ускладнював життєзабезпечення населення, інформує начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

28-го – уночі 29 січня опадів у вигляді снігу випало 3-15 мм, в західних та південно-східних районах – в межах декадної норми.

На ранок 29 січня на полях області лежить неоднорідний сніговий покрив: середня висота на заході 24-28 см, на сході – 2-6 см, глибина промерзання на заході 3-10 см, на сході – 19-34 см. З початку похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см знижувалася до 2-8° морозу, на Лівобережжі області – до 11° морозу, наближаючись до критичної температури вимерзання слаборозвинених рослин озимого ячменю.

За прогнозом погоди, сьогодні сніг поступово припиниться. Внаслідок впливу північного антициклону на Черкащину надійде чергова хвиля холоду, найбільш низькі температури повітря очікуються 30 січня – 2 лютого, коли середньодобова температура повітря прогнозується 16-19° морозу, що на 10-14° нижче кліматичної норми. При цьому, вночі – 22-27° морозу, вдень – 13-18°. Такі температури за наявності снігу, висотою більше 5 см, загрози для вимерзання озимих культур не створять, але подекуди на сході області, де сніговий покрив нижче 5 см, ризик пошкодження озимини зберігається. Під загрозою вимерзання кісточкові: персик, абрикос, черешня, виноград.

Послаблення морозів очікується з 3 лютого.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100