Вищий господарський суд України задовольнив касаційну скаргу Дніпровського екологічного прокурора та погодився із судом першої інстанції, яким скасовано незаконне рішення Канівської міської ради про надання садовому товариству в оренду 6,5 га земель на березі Дніпра, вартістю понад 5 млн грн з подальшою передачею їх у приватну власність членам кооперативу.

Ще у березні 2013 року Черкаською міжрайонною екологічною прокуратурою виявлено незаконну передачу земельної ділянки у мальовничому куточку Дніпрової затоки обслуговуючому кооперативу садово-городнього товариства «Дніпрові сади», членами якого є лише 3 особи.

Прийняття Канівською міською радою цього рішення порушувало права територіальної громади міста Канева та не враховувало її інтересів під час планування і забудови території міста, оскільки не було проведено відповідних громадських слухань.

Більше того, у Генеральному плані міста на вказаній земельній ділянці було заплановано розміщення зелених захисних насаджень для зменшення ризику підтоплення  територій біля річки Дніпро.

Зважаючи на викладене, з метою відновлення законності міжрайонний екологічний прокурор звернувся до господарського суду Черкаської області з позовом про скасування незаконного рішення міськради та визнання недійсним договору оренди землі, який був задоволений.

Натомість, не погоджуючись з таким рішенням суду, посадові особи Канівської міської ради та ОКСГТ «Дніпрові сади» подали апеляційну скаргу та у суді апеляційної інстанції виграли її.

Однак, остаточну крапку у даному спорі поставив Вищий господарський суд України, припинивши будь-які спроби зазіхання кооперативу на земельну ділянку, яка є улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів Канева та по праву належить територіальній громаді міста.

Мешканці міста Канева та окремі депутати міської ради звернулись до Дніпровської екологічної прокуратури з листом від 14.02.2014, в якому щиро подякували за сумлінне виконання своїх обов'язків, професіоналізм та принципову позицію під час розгляду справи у суді.

Водночас Дніпровський екологічний прокурор Олександр Галкін висловив вдячність усім небайдужим канівчанам, які зайняли активну громадянську позицію та протягом багатомісячних судових баталій вели спільну із екологічною прокуратурою роботу, яка врешті дозволила відновити законність та порушені права територіальної громади.

Також прокурор запевнив, що Дніпровська екологічна прокуратура продовжить роботу щодо забезпечення законності у сфері охорони, збереження і відтворення природних ресурсів річки Дніпро, її водосховищ та Дніпровсько-Бузького лиману.

Додатково: Канівським міськрайонним судом завершується розгляд кримінального провадження стосовно службової особи управління містобудування та архітектури Канівської міської ради, яка сприяла незаконному відведенню спірної земельної ділянки ОКСГТ «Дніпрові сади».

Державне обвинувачення підтримується Черкаською міжрайонною екологічною прокуратурою.

Про це інформує прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100