реклама

реклама

Брацлавські хасиди знайшли спосіб захистити свої заощадження від інфляції. Вже кілька років вони масово купують нерухомість в Умані, де похований їхній духовний лідер хасидів – цадик Нахман. Нерухомість тут в ціні, тому що щорічно в місто з’їжджаються паломники з усього світу, повідомляє видання «Взгляд».


Кілька вулиць навколо могили Нахмана в Умані іменують хасидським кварталом. Саме сюди щороку стікаються десятки тисяч хасидів – тільки в 2013 році Умань відвідало більше 27 тисяч паломників.

Поряд із кількістю паломників зростає і кількість готелів, кемпінгів, наметових містечок. Через брак місця багато хасидів змушені селитися не поблизу могили цадика, а де доведеться.

– Купити або зняти квартиру біля синагоги можуть дозволити собі або духовні лідери громади, або дуже заможні люди, – говорить житель дев’ятиповерхівки, яка знаходиться безпосередньо біля могили, Володимир Шевченко. – Бідні хасиди туляться в наметових містечках.

Місцеві запевняють: зараз половина квартир і приватних будинків вже викуплена хасидами. Бум на покупку житла проявився кілька років тому – з початком світової фінансової кризи.

Багато житла після Рош-ха-Шана стоїть порожнім до наступного року.

– Є й такі, хто живе тут цілий рік, – каже Шевченко. – Багато, маючи тут житло, кілька разів на рік приїжджають з Ізраїлю. У мене сусід – хасид, який купив в нашому будинку двокімнатну квартиру. Його дружина по півроку живе тут із дітьми. А він у цей час працює в Ізраїлі.

Ще кілька років тому в ізраїльських газетах можна було зустріти оголошення: «Поспішайте вигідно вкласти гроші в нерухомість в Умані. Криза може затягнутися, а паломники будуть завжди».

– Продажем та купівлею в хасидському кварталі займаються окремі люди, найчастіше з хасидської громади або місцеві «чорні ріелтори», – пояснюють у місцевому агентстві нерухомості. – До нас безпосередньо замовники не звертаються.

Видання з’ясувало, скільки коштує житло біля синагоги. 

– 150 квадратів, – описує будівлю продавець, – у такому готелі можна поселити 40 паломників, поруч – їдальня на 100 чоловік. Будівля коштує $ 700 тис. Якщо оренда, то $ 60 тис. на рік. Беріть, тут з кожного паломника можна взяти по максимуму». 

По максимуму – це $ 1000-1500 за ліжко-місце в день. Чим більше паломників – тим вище ціна. Як з’ясувалося, такий будинок коштує мінімум $ 500 тис. Середня ціна звичайного особняка – $ 1 млн. Покупці – хасиди. Українці таким житлом не цікавляться – за ці гроші можна купити нерухомість у столиці.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Уманский Еврей 20.02.2014 03:34
Мой совет хасидам: ................. могут к власти добраться. Забирайте мощи великого Нахмана и киньте Умань на произвол ............. Посмотрим как быстро Уманчане будут плакать что хасиды перестали ехать в Умань.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Loki 19.02.2014 10:13
Шоб откаты при покупке не платить, теперь в пр массово вступать начнут! ))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 voleyland 19.02.2014 10:07
Не спешите покупать, скоро Виктор Фёдорович путём геноцида населения высвободит много жилплощади и цены упадут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100