Аби запобігти під час весняного паводку підтопленню населенних пунктів Київської, Черкаської, Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей, в яких проживають понад 7 млн людей, сформовано Міжвідомче угрупування сил. Це зроблено за завданням в.о. віце-прем’єра, Голови державної комісії с питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександра Вілкула, йдеться на сайті Кабміну.

18 лютого Олександр Вілкул з метою контролю за станом підготовки гідротехнічних споруд Дніпровського каскаду водосховищ провів виїзну нараду на Київській ГЕС. До захисного комплексу Дніпровських водосховищ входить 31 насосна станція та понад 300 км дамб.


До Міжвідомчого угрупування сил увійшли працівники та техніка від ДСНС, Міноборони, Держводагентства, Мінінфраструктури, комунальних та інших служб загальною чисельністю 42,5 тис осіб особового складу та понад 5 тис одиниць основної техніки. В тому числі 650 засобів подолання водних перешкод та 8 одиниць авіаційної техніки.

Для захисту гідроспоруд Дніпровського каскаду водосховищ та гідроелектростанцій визначено 30 піротехнічних розрахунків та 40 одиниць техніки.

В регіонах вже проведені спільні навчання профільних служб та місцевих органів влади щодо дій у паводконебезпечний період.

- Для протидії паводкам відповідні служби розробили і реалізують план заходів, в тому числі підрив льоду для ліквідації заторів, створення вільних ємностей на водосховищах для пропуску весняного стоку. Зокрема, сумарний об’єм вільних ємностей Дніпровського каскаду водосховищ становить 6,9 млрд м3. Минулого року, коли випала найбільша за 100 років кількість опадів, завдяки створенню вільних ємностей в об’ємі 7,3 млрд м3, координації сил з Білорусією, Росією та іншими країнами і своєчасному скиду води гідротехнічними спорудами Дніпровських водосховищ було перекачане 2 млрд м3 води на захисних масивах (у 2 рази більше ніж у 2012 році) і не допущене масштабне підтоплення прилеглих територій, - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що у паводконебезпечний період всі сили мають працювати у посиленому режимі, зокрема, місцева влада має приділяти особливу увагу очищенню дренажних систем та систем водовідведення.

За результатами наради Олександр Вілкул поставив завдання Держводагентству та ДСНС посилити щоденний оперативний моніторинг ситуації на водних об’єктах та гідротехнічних спорудах, а також цілодобовий контроль над рівнем води.

Він також доручив керівникам центральної та місцевої влади вжити заходів щодо своєчасного інформування населення про погіршення погодних умов і виникнення надзвичайних ситуацій.

- Обов’язок місцевої влади - у випадку локальних паводків забезпечити своєчасну доставку продуктів та медикаментів у населені пункти. А також забезпечити роботу медиків для надання медичної допомоги, - сказав Олександр Вілкул.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100