До Черкащини знову наближується циклон із заходу, тому вже завтра почнеться черговий період потепління, але більш відчутне тепло та суттєві дощі очікуються з наступного понеділка, запевняє начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

За прогнозом 28 лютого – хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Температура вночі – +1-4º, вдень – 0+5º.

1-2 березня – без опадів, лише вдень 2 березня – невеликий дощ. Температура вночі – -1+4º, вдень – +4+9º.

3 березня – невеликий дощ, 4 березня – без істотних опадів. Температура вночі – 0+5º; вдень 3 березня – +4+9º, 4 березня – +8+13º.

Оскільки восени озимина мала дуже короткий період кущіння, а взимку – надзвичайно короткий період спокою, на початку весни вона є ослабленою та виснаженою.

Для аграріїв основною умовою для проведення підживлення є мерзлоталий ґрунт. Минулі кілька днів завдяки нічним та ранковим морозам ґрунт промерзав на 2-4 см, що дозволяло проводити ці роботи.

Синоптики наголошують, що умови для підживлення озимини існуватимуть лише до кінця лютого. З першого березня, як вдень, так і вночі, температурний фон стане позитивним, підсихання ґрунту стримуватимуть періодичні дощі.

Загалом за середніми температурними показниками весна в цьому році на Черкащині триває з 8 лютого, коли встановився позитивний температурний фон.

Однак більшість ночей були зі слабкими морозами, а в денні години переважало невелике тепло. Ця «поступовість» змін у природі обумовлена західними атмосферними процесами. Нетривалі похолодання викликані затоками холоду після проходження чергового атлантичного циклону.

За попередніми оцінками, умови для початку масової весняної сівби створюватимуться 18-20 березня.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100