З нагоди 200-річчя від Дня народження Т.Г. Шевченка учора в читальному залі Державного архіву Черкаської області до уваги громадськості представлено виставку архівних документів «Вшануймо Кобзаря», що зберігаються в сховищах установи.

Творча спадщина геніального українського народного поета і художника Тараса Шевченка увійшла до скарбниці найцінніших надбань світової культури.

Джерелознавчі дослідження особистості й яскравого таланту Тараса урізноманітнюються завдяки залученню особових архівних фондів, серед яких слід вирізнити документи істориків і краєзнавців Черкащини, які вивчали біографію Великого Кобзаря.

Поміж черкаських краєзнавців помітним фігурами у ХІХ ст. були родини меценатів Симиренків і Яхненків. У ХХ ст. – Степан Нехорошев, Григорій Храбан, Микола Комарницький, Юрій Смолянський.

Гідними продовжувачами їхньої благородної справи стали Михайло Пономаренко, Іван Городинець, Володимир Гончаренко.

Слід зазначити, що творчість Шевченка розглядається не тільки в літературному, а і в історичному аспектах.

Всенародне вшанування пам’яті поета набуло державних масштабів, починаючи з 1918 року, про що свідчать архівні документи. Широко відзначалися ювілеї Т. Г. Шевченка в 1939 і 1961 роках. У 1964 році в світовому масштабі відзначено 150-річчя з дня народження Кобзаря, інформують у Держархіві області.

реклама

Коментарі  

 
+4 #2 Loki 04.03.2014 11:52
Получать ли, ну и не только черкащане, возможность увидеть также и папиры со сховищ кгб? Ладно там с оцифровкой, не баре, захотят узнать, хто ж из друзей стучал на них, придут своими ногами и почитают. А без этого, не о каких изменениях начавшихся в стране и речи быть не может!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 незнайка 04.03.2014 11:19
Что сделано для оцифровки этих материалов что бы их можно было бы увидеть в интернете?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100