Додати хоч трохи настрою та розважити черкаських дітлахів вирішили члени „Демальянсу“. Разом и ТРЦ „Любава“ вони провели цікаву акцію „Діти — за мир“, залучивши юних художників до творчості зі змістом. Участь у арт-проекті взяли вихованці Черкаського дитячого будинку та просто пересічні відвідувачі торгового центру. Частина учасників відгукнулась на запрошення через ЗМІ. Та недарма, бо жоден з тих, кто долучився до малювання, не пішов додому із порожніми руками та отримав подарунки.


Діткам запропонували доволі цікаве та водночас пізнавальне завдання — зобразити державний український прапор, а поряд із ним намалювати символи державності інших держав, які, на думку наймолодших черкасщан, є для Украни найбільш дружніми до нашої країни. А оскільки вік учасників коливався від 2 років до 12-ти, то, звісно, дехто з них творив за підказкою батьків або обирав собі об`єкт для зображення, керуючись власним чуттям прекрасного.

Спільно дітки зобразили прапор України, який потім композиційно доповнили іншими прапорами. Вийшов гарний кольоровий світ у прапорах.

Софія Сторчова якраз долучилась до української символіки, а ось її подруга Яна із помітним задоволенням намалювала прапор Франції, якій їй просто прийшовся до вподоби. Дмитро Ведмеденко прийшов разом із мамою, яка порадила йому намалювати поряд з українським прапор Польщі. Згоди дійшли сімейно.


Волонтер „Демальянсу“, Антон Панюков пояснив, що ідея акції виникла доволі спонтанно. „Я перебував у Черкасах у гостях у своїх колег по організації. Звісно, як і всі навколо обговорювали ситуацію, що склалася у Криму. Швидко виникла думка зорганізувати діток аби ті намалювали поряд два прапори — український та російський. Це мало б символізувати дружність обох країн, — розповідає Антон. — Проте потім вирішили — нехай діти малюють прапори будь-яких держав світу, які вони вважатимуть співдружніми до нас.“

Цікаво, що якимось дослідженням акцію його організатори не вважають, хоча вона й дає змогу зробити певний зріз суто дитячого бачення світу. Висновки ж дорослим пропонують робити самим, аж ніяк не нав`язуючи своєї точки зору.


Член „Демократичного альянсу“ Таїсія Плахута переконана у благотворній місії акції. „Протягом останніх трьох місяців поряд із нами постійно були й наші діти — вони чули наші  розмови, ми брали їх на мирні зібрання та мітинги у спокійний час, вони разом з нами переглядали новини по телевізору.... іноді дуже страшні та незрозумілі дітям. Діти нині будують на майданчиках барикади, грають у своїх та „беркут“, вони розпитують батьків про фашистів та бандерівців, тобто разом із нами досліджують тонкощі геополітики, часто роблячи неймовірно точні та дуже дорослі висновки. І як би ми не намагались, повністю убезпечити наших дітей від дійсності неможливо. Тому ми вирішили перевести їхню цікавість у поле гри та конкурсів“, — зазначила черкаська активістка.


Доробки юних художників демальясівці мають намір зберегти та використати у майбутніх своїх акціях.

Паралельно із дитячим заходом було запропоновано оглянути так звану „фотосушку“ для дорослих. Це доробки черкаських фотожурналістів та фотохудожників, зроблених на Майдані у різний період часу. Кожен із відвідувачів ТРЦ міг вибрати фото й собі на пам`ять, призначивши за нього власну, суто символічну ціну.


Тетяна Балякіна

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Молодець 06.03.2014 11:47
Демальянс та Плахута молодці, займають активну позицію. А опозиція ділить куски пирога.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100