Тарас Шевченко є об’єднавчою постаттю для України і всього світового українства, і достойне вшанування ювілею Кобзаря є іспитом на зрілість для української громадськості. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександр Турчинов, відкриваючи парламентські слухання.

– Я бачу особливий символізм у тому, що сьогодні з ім’ям Великого Тараса Шевченка у наших серцях та думах ми повертаємо український парламент до нормального, планомірного життя, – зазначив він.

Олександр Турчинов заявив, що, «як завжди, в часи випробувань та боротьби за волю українців, Великий Кобзар знову був з нами на Майдані».

– Його портрети прикрашали штаби народного спротиву, майоріли над багатотисячними зібраннями майданівців по всій Україні. Сотні тисяч українців боролися на майданах, свідомо чи підсвідомо пам’ятаючи Шевченків заповіт: «Борітеся поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!», – сказав керівник Парламенту.

За словами керівника парламенту, і сьогодні почуття українського народу висловлюються поезією Шевченка, яка акумулює історичний духовний досвід нації, «слова Тараса не втрачають сили народного самовираження».

Шевченко, за словами Голови Верховної Ради, є символом України, символом незалежності та волі українського народу.

– Утім значення особистості та творчості Тараса Шевченка виходить далеко за межі України. Його ім’я вписане золотими літерами в історію духовних досягнень людства. Поряд з Адамом Міцкевичем, Олександром Пушкіним, Михайлом Лермонтовим, Віктором Гюго, Джорджем Байроном, Генріхом Гейне Шевченко виконав для свого народу історичну місію творця нації, виразника національних почуттів, – зазначив він. – Як національний пророк, він посідає провідне місце у суспільній свідомості не лише українців, а й багатьох народів світу».

Олександр Турчинов назвав поезію Великого Кобзаря «поезією людського єднання, загальнолюдських гуманістичних цінностей», яка «закликає до вселюдського мирного поступу на засадах правди, рівності, справедливості». Гуманістична універсальність творчості Шевченка, сказав він, відкриває світові національну історію і культуру України, робить її невід’ємною частиною світової цивілізації, інформують у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської облради.

реклама

Коментарі  

 
-1 #2 СЕЛЯНИН 06.03.2014 15:50
Нету СБТ и нету очередной поздравительной телеграммы как с очередным миллионом тонн зерновых ШМАТОЧКУ ПОРОДЫ с таджикской горы только СБТ с Гресем радовались
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 незнайка 06.03.2014 14:30
А население Черкащины в 176 негазифированны х селах вымирает За январь-ноябрь 2013 естественная убыль 8 с половиной тысяч человек Патриотическую патетику в ВРУ провозглашайте
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100