реклама

реклама

Надзвичайно вдалою виявилася ідея проілюструвати Шевченківський «Кобзар» дитячими малюнками. Рік тому її висловила голова БФ «Дитячий світ» Валентина Жуковська, під чиїм патронатом у Черкасах проходить щорічний культурно-мистецький фестиваль «Шлях до Тараса». І ось напередодні ювілейного дня народження поета цю книгу побачили її майбутні читачі.



У Черкасах на презентацію незвичного «Кобзаря» завітали директори місцевих музеїв та бібліотек, відомі художники та юні автори-інтерпретатори улюбленого поета-пророка. 

– Я брала участь в конкурсі, тому що люблю творчість Тараса Шевченка, знаходжу сенс в його словах, щирість, мені подобається, як він описує українські простори та українських жінок, – розповіла нам учасниця черкаської арт-студії «Глорія» Софійка Томіленко.

Приємною несподіванкою для дівчинки стало те, що її роботу з дівчатами, яки повертаються з роботи в полі (за мотивами вірша «Садок вишневий біля хати») було обрано для обкладинки «Кобзаря». 

В Марії Ушакової, з цієї ж студії, робота розміщена ближче до кінця книги:

– Мені дуже сподобався вірш «Сон», – ділиться вона, захотілося намалювати ілюстрацію саме до нього…

Дитяча художня школа ім. Д. Нарбута теж долучилася до конкурсу.

– Ідею проілюструвати «Кобзар» ми сприйняли з великим натхненням, – розповідає директор школи Людмила Веселова. – Діти любов'ю взялися малювати і підготували близько 50 робіт. З них до книги увійшло чотири найкращих. Діти настільки чисті, що в їх малюнках немає чорних фарб: вони бачать тільки прекрасний світ. І я гадаю таким і буде життя в нашій Україні: щасливим, сповненим любові, як і за повідував нам Шевченко…

Директор Черкаського обласного художнього музею Ольга Гладун підкреслює, що обирати найкращі з п’яти сотень робіт для журі було непросто.

– На конкурс надіслали свої малюнки діти з різних областей України, – розповідає вона. – Був в нас Донецьк, був і Львів. І дуже приємно, що в результаті до «Кобзаря» увійшли роботи  переважно черкаських юних художників. В поєднанні творів Шевченка з одного боку і дитячої щирості, незайманості погляду на світ і на поезію з іншого боку – склалася ця дивовижна книга. Я дужа рада, що вона народилася на нашій землі. Наші діти – найталановитіші.

Добру ауру «дитячого Кобзаря» пояснює заслужений художник України Іван Фізер:

–  Я передивився дома цю книгу і зрозумів головне. Господь Бог наче свідомо через очі і через руки дітей промовляє до нас: дорослі люди, подивіться, наскільки цей світ прекрасний! Бог створив цей світ для того, щоби жити в ньому у злагоді и мирі. Багато хто цього не розуміє, але тому і приходять в цей світ генії та пророки…


Валентина Жуковська закликала присутніх представників мистецької еліти допомогти молодим талантам, чиї роботи справили таке високе враження на експертів:

– Мені дуже приємно, що ці малюнки радісні, кольорові і саме вони узагальнюють уявлення наших дітей про те, якою повинна стати Україна і їх віру в те, що вона буде великою, світлою державою, що вони знайдуть свою долю в своїй країні. Хочеться, щоби їх надії справдилися. Щоби ми все, люди які надають можливість допомогти молодим талантам, зробили це для них… 


Сьогодні яскраве, по весняному квітуче та розмаїте видання «Кобзаря» знаходиться не тільки в найбільших публічних бібліотеках та музеях України, а й надіслано представникам української діаспори у різних країнах. За словами Валентини Жуковської, ще ніхто з тих, хто гортав новий «Кобзар», не залишився байдужим, в цій книзі кожний читач обов’язково знайде «свою», сердечну ілюстрацію.

Олена Буєвич

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 анонім 07.03.2014 14:19
для вас не святого засіли.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 анонім 07.03.2014 14:18
булоб краще відновати повне зібрання творів шевченка
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Фром 07.03.2014 12:39
Вот чем надо заниматься. Еще одна хорошая новость сегодня, которых так не хватало )
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100