реклама Делікат

lista У Черкасах опале листя збирають і перетворюють на добрива, яким за рік-два можна буде підживлювати грунт при висадці дерев чи кущів у місті. Листя звозять у спеціальне місце на вул. Пацаєва. Там його складують своєрідним «пирогом»: спочатку йде шар листя, потім усе це засипається землею. Зрештою виходить п’ять шарів. Для прискорення перегнивання туди додають органічні сполуки та заливають водою.

Володимир Гусаченко, начальник відділу екології та раціонального природокористування міськвиконкому розповів, що це методика не нова. Технологія перетворення опалого листя на добрива існувала і раніше, проте через фінансову кризу її реалізацію довелося призупинити. Нині технологію відновили. Він говорить, що добрива використовуватимуть при озелененні міста, особливо в мікрорайоні «Митниця», де піщаний грунт досить слабкий.

—  Листя до нас звозять з усього міста. Переважно – це комунальні підприємства чи приватні структури, які виграли тендер на прибирання території Черкас. Але буває і самі місцеві жителі. У них ми приймаємо листя безкоштовно. А з інших беремо плату: 7 грн. за метр кубічний, — розповів Володимир Гусаченко.

Отримані кошти — а це, як запевняють екологи, собівартість — йдуть на утримання: електроенергію, охорону, завезення води, грунту тощо. За словами Володимира Гусаченко, громадянам набагато дешевше привозити листя на переробку, ніж, скажімо, спалювати його у себе на прибудинкових ділянках. Адже мінімальний штраф за захаращену територію чи спалювання непотребу сягає 340 грн.

Головний еколог міста говорить, що приймається лише «чисте» листя, без домішок сміття чи землі. У протилежному випадку охорона не запустить транспорт на територію переробного пункту.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100