реклама

реклама

У ці шевченківські дні в Черкасах відбувся показ фільму режисера Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифкація». Ідея його фільму одна з трьох, що отримала фінансову підтримку з боку Держкіно. А всього було подано 12 заявок…


– Найкращою рекламою голлівудських фільмів є сума, витрачена на їх створення. Наш фільм знятий за 580 тисяч гривень. Бо на три фільми, що пройшли відбір було виділено 3 мільйони мінус кошти, які забирає заявник на свої потреби, а це 30%. Наш фільм подавала студія «УкрКіноХроніка» і саме їй належало ці 30%. Я не можу сказати, скільки ми витратили. Бо нам віддали тільки частину цих коштів. По суті, ми знімали в кредит до нового року, а 31 грудня увечері нам дали частину коштів. Тобто в новий рік ми увійшли з колосальними боргами. Про наші проблеми при створенні фільму можна писати книгу, – розповів про вітчизняні реалії Сергій Проскурня.

Спонсором фільму виступив голова асоціації фармакологів України Петро Багрій. Завдяки його допомозі частину фінансових питань вдалося вирішити.


Тривалість фільму 52 хвилини. Фільм спершу був показаний на недільному Віче в Києві 9 березня. Вже 10 березня його показали черкащанам, яким він припав до душі. У фільмі режисер намагався показати Шевченка у сучасниках.

– Це абсолютно інноваційний проект. Такого підходу до Шевченка ще не було, - стверджує Сергій Проскурня.

Зйомки проходили не лише в Україні, а й далеко за її межами.

– Спершу знімали у Смілі, Звенигородці, у Межиричі, бо треба було увійти в ритм. А як члени команди притерлися, то ми зробили великий вояж на Бессарабію, а звідти – у Карпати. Ми намагалися показати різноманітні географічні точки. Бо там абсолютно різні люди. Обов’язковими в моїй концепції були зйомки за кордоном. Бо треба було зруйнувати ілюзію, що Шевченко цікавий лише в Україні і для українців. Тому ми знімали науковця в Австрії, політолога в Америці. До речі, це була й досить дороговартісна частина зйомок. Всюди нам немов сприяв дух Тараса Шевченка. Ми постійно відчували його присутність, – зазначив Сергій Проскурня.

Удача супроводжувала знімальну групу. За словами режисера, коли було потрібно – і дощ припинявся, і місцеві сприяли в зйомках, надаючи за потреби навіть житло. А мольфарка, яка потрапила до фільму Проскруні, навіть вилікувала його від тяжкої форми бронхіту.

Окремі зняті епізоди режисер вважає цілком повноцінними для самостійних фільмів.

До речі, Сергій Проскурня контактував із телеканалами, щоб показати фільм українському глядачеві 9 березня, проте зіткнувся з байдужістю.

– Продюсери, власники каналів – це люди, що жирують на медіа і ми з ними не змогли домовитися. Тема Шевченка їм абсолютно байдужа.

Нині Держкіно може віддати Проскурні тимчасові права на дистрибуцію, щоб фільм побачило більше глядачів, наприклад, за сприяння облкіно, на фестивалях, залучаючи кіноклуби.

– Є чудові зали в Одесі, Дніпропетровську, Луганську і навіть Єнакієво, – посміхається Сергій Проскурня.

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 Loki 12.03.2014 09:18
)) Несколько лет назад, встретил знакомых и болтали о прошедшем после прошлой встречи.Они сказали, что недавно смотрели в театре "Nachtasyl" (Ніч в притулку) по Горькому.Начали ужасаться, в каком кошмарном состоянии находятся сейчас бездомные в россии!!!Я сам сразу вообще не понял, о какой пьесе идёт речь и причём тут положение современных бездомных в ссср по горькому?По упоминанию Сатина и Артиста понял, что речь идёт о"На дне",полез в сеть и показал в каком году написано. Теперь они обалдели!Потом правда я их успокоил, что за 110 лет, жизнь бездомных канешно ухудшилась.Показал им впридачу из "нашей раши"как шикарно живут бомжи на рублёвке.Так как знакомые, активные деятели "каритаса"и на добровольных началах кучу времени тратят на сбор пожертвований нуждающимся,то я им припомнил то о чём говорил и раньше "..куда уходит "шпендэ" в какие города..".Ну не поверили.Прошлым летом поехали в россию,в центре смоленска гид нашёл им туалет-скворечник в частном дворе. Впечатление всей поездки!)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Дід Трохим 11.03.2014 14:51
"Такого підходу до Шевченка ще не було..." Вспомнилося шось похоже: "Роман Віктюк поставив "Дядю Ваню". Да... Дядю Ваню так ше ніхто не ставив..."
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Николай 11.03.2014 12:45
все, що робить Проскурня - називається х..ня :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 незнайка 11.03.2014 09:00
Есть ОДТРК Рось которая финансируется из областного бюджета Ей и карты в руки Иначе кому нужно финансировать этих заробитчан-подписантов? Тем более фильм создавался за бюджетные деньги
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100