реклама Делікат

5-6% ВВП України з’їдає корупція контрольних органів. Через неї український бізнес несе збитки, а нашу державу заповнюють імпортні товари.

Про вбивчі наслідки корупції для української економіки йшлося 24 березня під час зустрічі голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка із представниками підприємницьких організацій області.

- Ні для кого не секрет, які сьогодні є проблеми на митниці, а також практично на всіх контрольних органах, - зазначив голова обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков. – Колеги можуть розповісти, як до них приходять із завданням: «Ми повинні з вас взяти таку-ось суму»... Ця практика, на жаль, не припинилася.


Райков нагадав, що у 2013 році Федерація роботодавців України склала реєстр контрольних органів, до якого ввійшло понад 70 перевіряючих державних структур. Із них 44 мають право обмежити або зупинити роботу підприємства. Збитки від зупинок контрольними органами роботи підприємств по Україні оцінюються у 27 млрд. грн. на рік.

- Тому цілком зрозуміло, що така величезна кількість контрольних органів і породжує корупцію, - зробив висновок Борис Райков. – Важливим кроком, який допоможе перемогти корупцію, бізнес бачить скорочення функцій контрольних органів.

Враховуючи це, Райков від імені організацій роботодавців запропонував накласти мораторій на будь-які перевірки протягом року. Якщо цього досягти не вдасться, то перевірки як мінімум не повинні закінчуватися накладанням штрафів і закриттям підприємств. Вони повинні мати рекомендаційний характер.

Голова Ради підприємців Черкаської області Анатолій Погребняк розповів, як засилля контрольних органів впливає на селянські господарства.


- Особисте селянське господарство Верховна Рада не визнає товаровиробником, - розповів пан Погребняк. – Холдинги, великі підприємства працюють у набагато кращих умовах, ніж селянин. У них 20% ПДВ включені в собівартість і відшкодовуються, а в особистих господарствах – ні. Більше того селянин повинен надати довідку, що він дійсно виробив цей продукт, щоб у нього не утримали 15% податку на доходи. І всі перевіряльники перевіряють, чи міг селянин виростити, скажімо, кріп. От сьогодні й возимо кріп із Китаю. Для мене це – сором! Минулий рік ми закінчили з експортно-імпортним балансом по області з різницею в 300—400 мільйонів доларів. Де ми їх візьмемо для того, щоб купляти кріп у Китаї, сорочки в Туреччині, спортивні костюми в Польщі?..

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100