реклама Делікат

На Черкащині утримується суха та аномально-тепла погода. 11, 15 та 24 березня в Черкасах встановлено нові рекорди максимальної температури повітря дня – відповідно +15º, +18° та +21º. Це перші температурні рекорди з початку року. Завдяки дуже теплій та переважно сухій погоді, грунт швидко прогрівся та досяг весняної рівноваги і вже з 17.03, що на 3 тижні раніше звичайного, в області розпочалась масова сівба ранніх ярових та зернобобових культур, про це інформує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Несприятливим фактором нинішнього ранньовесняного періоду залишається тривалий дефіцит опадів. Так, загальна кількість опадів з початку року по області становить лише 45-70 %, на північному заході області дещо більше - 80 % від норми. Дощі, що проходили у березні, лише перезволожували верхні шари грунту, однак не сприяли накопиченню вологи в метровому шарі грунту. Високі температури повітря, дефіцит опадів та вітер сприяють швидкому висиханню грунту.

За прогнозом погоди, 26 березня збережеться суха та аномально – тепла погода, з температурою повітря вдень до +20º. З 27 березня внаслідок впливу антициклону з півночі, який принесе із собою заток холодного повітря, на Черкащині прогнозується поступове зниження температурного фону.

27-28 березня температура повітря вдень очікується +11+16º, вночі +3+8º. 29 березня стовпчики термометрів вдень знизяться до +2+7º, вночі 0+5º. Найхолоднішою прогнозується ніч 30.03 – 0-5º морозу, проте вдень температура підвищиться до +5+10º. Суттєвих опадів в ці дні не очікується.

За попередніми розрахунками, квітень 2014 року в цілому очікується теплим та посушливим. Особливо інтенсивно тепло наростатиме з 8-10 квітня. Проаналізувавши роки-аналоги, зі схожими синоптичними процесами, у квітні 2014 року можна очікувати малоінтенсивні заморозки лише на початку місяця.

Щодо проведення посівної кампанії, то після сівби ранніх зернових та цукрових буряків, теплолюбні сільгоспкультур можна буде сіяти вже з 10-12 квітня.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100