реклама Делікат

4000 саджанців на 5 га землі. Студенти Уманського національного аграрного університету вийшли в поле аби відсвяткувати 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та 170-річччя від дня заснування університету. Вирощували саджанці студенти самостійно за європейськими технологіями. Про це пише «Агравері».

Студенти, викладачі, кандидати наук, професори та навіть ректор університету вийшли в поле саджати яблуневий сад. Саме таким чином вони вирішили вшанувати пам’ять Тараса Шевченка та відсвяткувати 170-річчя університету.

На 5 га землі вони посадили 4000 саджанців яблук двох сортів: флоріна та чемпіон. Перший врожай планують отримати через 2-3 роки.

Вирощували саджанці самі студенти. Весь процес від відбору насіння до збирання врожаю проходить під їхнім пильним поглядом. Вже з першого курсу вони переходять від вивчення теорії до практики.

«Щоб виростити саджанець потрібно 2-3 роки, — розповідає студент IV курсу В’ячеслав Яценко. — Ще на першому курсі ми починаємо займатися технологією збирання врожаю. Потім відбирали з нього насіння, сіяли сіянці й на них робили щеплення. Вирощували маточник насаджень на яких ми робили щеплення вегетативно розмножувальних рослин. І ось сьогодні саджаємо саджанці, які самі виростили. Перед посадкою ми трішки обрізаємо корені дерев, а після посадки — крони. Такий процес покращує ріст та врожайність саджанців.»

Вирощували студенти саджанці по-європейським технологіям. Кожна з яблунь має етикетку на якій вказана порода, виробник та його координати.

Дана посадка дерев має наукове призначення. На ній будуть проводитися досліди, наукова робота.

«Тут будуть проводитися досліди по конструкціях насаджень, різних схемах садіння: 5х2, 5х2,5, 5х1,75. Наші студенти, аспіранти та викладачі з’ясовуватимуть як впливатиме ущільнення на продуктивність посадки, - розповідає кандидат сільськогосподарських науко Володимир Яковенко. – Також будуть проводити досліди по захисту рослин, утримання ґрунту та удобрення посаджень. Надіємося, що свої кандидатські та докторські роботи захистять науковці саме на нашому полі.»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100