реклама Делікат

В Україні з 24 по 30 квітня 2014 року за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я оголошено Всесвітній тиждень імунізації, що пройде під гаслом «Не відставайте від життя!»

За інформацією Черкаського обласного центру статистики, останні роки в Україні розгорнулась масова «антивакцинальна кампанія», в результаті якої зросла захворюваність на кір та краснуху.

Так, за словами завідувача відділення імунопрофілактики обласного центру статистики Елеонори Харченко, торік в нашій області через відмову батьків від проведення вакцинації лише в категорії дітей «до 1 року» не отримало вакцинації проти кашлюка, дифтерії та правця – 10%, проти поліомієліту – 9,4% дітей, проти гепатиту В – 7,7%, проти туберкульозу – 2,8%, проти кору, краснухи та епідпаротиту – 2,7%, проти гемофільної інфекції – 7,2%. Найбільше відмовників серед жителів обласного центру, проти окремих видів щеплень їх кількість сягає від 16% до 25%.

­– Важливо розпочати вакцинацію дитині в 3-місячному віці, а в багатьох країнах світу її розпочинають раніше – у 2 місяці, – розповідає обласний позаштатний дитячий імунолог Лілія Назаренко. –  Причиною є те, що після 3-місячного віку настає один із критичних періодів для імунної системи, а саме: організм дитини практично втрачає захисні антитіла, які були отримані від матері внутрішньоутробно. У віці старше 3 місяців зустріч з інфекцією для немовляти може стати фатальною. Тому імунізація в ранньому віці є вкрай необхідною.

В Україні сьогодні профілактичні щеплення населення проводяться проти десяти інфекційних хвороб, серед яких: туберкульоз, поліомієліт, кашлюк, дифтерія, правець, кір, епідемічний паротит, краснуха, вірусний гепатит В та гемофільна інфекція.

За словами лікаря-імунолога, сьогодні перелік інфекційних хвороб, які можна попередити завдяки вакцинації, значно розширений і розширюється щорічно. В розвинутих країнах світу вже багато років дітей вакцинують від грипу, вітряної віспи, пневмококової, менінгококової та ротавірусної інфекцій, вірусного гепатиту А, папіломавірусної інфекція тощо. У нас ці види вакцинацій також поступово впроваджуються. Але поки що як щеплення «за станом здоров’я» та «рекомендовані».

Наталія Каузак

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100