Черкаський завод «Богдан» завершує співпрацю з російським «АвтоВАЗом» за програмою виробництва автомобілів «десятого» сімейства російських автівок.

Таким чином, Богдан-2110 і Богдан-2111 стануть останніми автомобілями, які автозавод виробляв у співпраці з автовиробником. Тепер завод «Богдан» зосередиться на виробництві автомобілів JAC, збірці Great Wall і буде шукати нову об’ємоутворювальну модель, повідомляє «Delo.ua» з посиланням на «AUTO-Consulting».


Завод «Богдан» спочатку будувався з перспективою довгострокової співпраці з «АвтоВАЗом». Бізнес-план передбачав, що половину потужностей заводу буде відведено під випуск автомобілів «Lada» і «Богдан» з російських машинокомплектів. Але заводу так і не вдалося вийти на заплановані обсяги випуску.

Спочатку завадила криза 2008 року, потім у 2012 році збут «Богданів» до Росії підкосив утилізаційний збір, запроваджений у РФ. У 2013 році почала вже втручатися політика, через що автовози з «Богдана» неодноразово зупиняли на кордоні.

Разом із тим, як відзначають експерти, значною мірою в охолодженні співробітництва винен і сам «АвтоВАЗ». Автогігант так і не визнав завод «Богдан» стратегічним підприємством для просування своєї продукції в Україні. Переговори про виробництво на «Богдані» «Lada Granta», «Priora» йшли довго і наполегливо, але так нічим і не закінчилися. Завод отримав ліцензію лише на випуск «десяток».

Така невизначеність змушувала «Богдан» шукати нових партнерів. Спочатку це був «Hyundai», і в Черкасах випускали «Tucson» і «Elantra XD». Однак нова політика «Hyundai-Kia» щодо зовнішніх партнерів звернула і цей успішний проект.

Потім «Богдан» почав активно працювати з китайськими виробниками, притому, навчений гірким досвідом, намагався диверсифікувати ризики і вів складання автомобілів «Great Wall», «Lifan», «JAC». У грудні 2013 року завод почав повномасштабне виробництво автомобіля «JAC J5».

За 2013 рік «Богдан» випустив 5,96 тис. автомобілів, що майже в 2 рази менше, ніж рік тому. Переважно це були «Богдан-2110» і «Богдан-2111». Тепер же черкаському підприємству необхідно терміново знайти альтернативні моделі, щоб завантажити потужності заводу.

Відзначимо, що корпорація «Богдан» (правонаступник концерну «Укрпромінвест») була найдавнішим і стратегічним партнером «АвтоВАЗу» в Україні. Саме завдяки їй в Україні стартувала перша збірка автомобілів ВАЗ в Луцьку в далекому 2002 році. Потім були й інші партнери «АвтоВАЗу» по збірці, але тільки «Богдан» зберіг виробничі відносини з Тольятті до 2014 року.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 A 28.04.2014 17:10
Цитую незнайка:
10 крокив назустрич уже были и еще не забыли-чем закончилось

"10 кроків НАЗУСТРІЧ" - це ж виходить люди вперед, а він у протилежному напрямку (правда, в економічному плані виявилося якраз навпаки: він вперед, а люди назад, але ж все-одно НАЗУСТРІЧ). результату іншого від програми з такою промовистою назвою і чекати не варто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 незнайка 28.04.2014 16:52
В мире не первый год ламают голову над проблемой-ЭЛЕКТРОМОБИЛЬ а вы над проблемой как Порошенка сделать призидентом Время давно ушло ВПЕРЕД 10 крокив назустрич уже были и еще не забыли-чем закончилось
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100