Учора на розширеному засіданні вченої ради Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького колеги, друзі та учні доктора філології Василя Пахаренка привітали його 50-річним ювілеєм.

Вітала ювіляра і колега та поціновувач науково-творчого доробку професора, голова обласної ради Валентина Коваленко.

У своєму вітальному слові вона зазначила, що більш щирого патріота, непересічного, працездатного й потужного науковця, а при всьому – ще й дуже скромну людину, не так легко зустріти.

– На його місці вже давно всі би позахищали докторські дисертації й спочивали би «на лаврах». А він потроху копає, вглиблюється в шевченкове слово. Тому що він справжній шевченкознавець й відомий не тільки в Україні, а й далеко за її межами, – зауважила вона. – Василю Івановичу, я як Ваша колега, насамперед хочу сказати, що Ваше шевченкознавство шкільне, Ваш Шевченко несправджений – це мій Шевченко. Тому що Ви настільки суголосно духу нашого народу розкрили Шевченка, наскільки точно підмітили всі детальні основи його творів… Абсолютно згоджуюсь у тому, що саме таким є Шевченко, саме таким ми його зараз відчуваємо по-справжньому.

Також Валентина Михайлівна висловила глибоку радість, що вона працює поруч із Василем Івановичем та завжди може почути його мудре слово, а сьогодні – від імені усього депутатського корпусу Черкащини щиро привітати його із золотим ювілеєм та нагородити відзнакою на яку, без перебільшень, дійсно заслуговує науковец – почесною відзнакою «За заслуги перед Черкащиною».

Принагідно, таку ж відзнаку, а також Почесну грамоту обласної ради Валентина Коваленко вручила й професору, доктору філологічних наук Володимиру Поліщуку за його багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у культурно-освітній розвиток Черкащини, інформують у відділі інформаційного забезпечення та взаємодії із засобами масової інформації Черкаської облради.

Біографічна довідка Василя Пахаренка

Василь Іванович Пахаренко – доктор філології, професор кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Народився 12 травня 1964 року в с. Червона Слобода Черкаського району Черкаської області.

Середню освіту здобув в Слобідській середній школі (1971 – 1981 рр.). У 1985 році закінчив Черкаський державний педагогічний інститут. З 1986 року працює в Черкаському державному педагогічному інституті (пізніше національному університеті).

Протягом 1991 – 1994 років навчався в аспірантурі Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України. 1994 року захистив кандидатську дисертацію та отримав науковий ступінь кандидата філологічних наук.

Проблематика наукових досліджень: шевченкознавство, теорія літератури, сучасний літературний процес.

Автор книг «Незбагненний апостол» (1994, 1999), «Нарис з української поетики» (1997, 2002), «Поєдинок з Левіафаном» (1999), «Слово, що здолало смерть» (1999), «Художнє слово. Короткий нарис практичної поетики» (2001), шкільного підручника «Українська література» 9 клас, поетичної збірки «Скалки» (1994), «Віті єдиного древа» (2005).

Член товариства «Просвіти» (з 1989); член Наукового товариства ім. Т. Шевченка (з 1996); член Національної спілки письменників України.

Лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» (1994), Міжнародної української премії імені Дмитра Нитченка (1994).

Неодноразово його роботу відзначено грамотами Міністерства освіти і науки, університету. Нагороджений знаком «Відмінник освіти України».

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Нестор Іванович 15.05.2014 09:12
Пахаренка зумисне обходили увагою пари попередній владі. Його громадянська позиція ніяк не вписувалася в політику "покращення". І якщо така ница людина як Кузмінський абсолютно незаслужено отримала звання почесного громадянина Черкас, то Пахаренко мав би це звання отримати вже давно. Отже подякуємо Коваленко і за цю скромну відзнаку праві Василя.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Дід Трохим 15.05.2014 08:08
Значок - воно, канєшно, зашибісь, але Пахаренко - та людина, яку б студенти радо привітали на посаді ректора. А там вже зовсім інші "нюанси", де при вирішенні питання Михайлівні хіба каву довірять подавати
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Пошукач 14.05.2014 22:28
Треба встигнути й решту членів своєї кафедри чимось нагородити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100