Місцеві вибори 2014 у Черкасах експерти, кандидати та виборці сприймають як репетицію наступного року. Якщо Верховна Рада не внесе змін до Конституції України, новообрані міський голова та міська рада керуватимуть містом лише рік. Тож кандидати не поспішають смітити грішми та не "вигадують велосипед".


Основна ознака цієї кампанії — млявість, переконані в обласному осередку КВУ. Міська виборча кампанія у Черкасах проходить паралельно з президентськими виборами і ними затьмарена, каже експерт Максим Михлик.

"Потрійні" вибори

25 травня черкасці одночасно обиратимуть президента України, міського голову Черкас, депутатів міської ради по багатомандатному, одномандатному, мажоритарному виборчих округах. Загалом у місті зареєстровано 710 кандидатів у депутати та 12 претендентів на посаду міського голови.

"З огляду на те, що люди обираються на рік, ця кампанія не така цікава для виборців, журналістів та експертів, - каже Максим Михлик — голова обласного осередку КВУ. - Мало кандидатів, мляво реєструвалися, більшість - в останні дні подачі заяв. Багато кандидатів довго вирішували брати чи не брати участь, витрачати чи ні кошти. Цьогорічні вибори у місті є досить спокійними, без серйозних затрат, масштабних кампаній. Думаю, вони такими і залишаться".

25 травня в області також обиратимуть міських голів Кам’янки, Канева, Корсуні, Христинівки і Катеринополя. Серед тамтешніх кандидатів – багато нових облич, переважно, з числа активістів Євромайданів - київського та регіональних.

Ці люди мають позитивну репутацію та підтримку громади. Найцікавішою для місцевих ЗМІ та експертів є боротьба за крісло міського голови Канева. Однакову кількість прихильників, за даними обласного осередку КВУ, тут мають одразу кілька кандидатів. Важко спрогнозувати, хто переможе.

Дочасні місцеві вибори завжди вирізнялися невисокою явкою виборців - не більше 30-40 %. Добре, що цьогоріч вони збіглися у часі з президентськими, каже пан Михлик. За різними даними, дослідники очікують, що 80-85% виборців прийдуть обирати президента. Відповідно, вони і проголосують за місцевих посадовців.


Всі методи - знайомі

Нових виборчих технологій у черкаських виборах 2014 експерти не помітили. Кажуть, кандидати агітують за допомогою старих перевірених методів – обхід по дворах, особисте спілкування, друкована агітпродукція, намети, бігборди.

Щодо суттєвих порушень виборчого законодавства, їх також не зафіксовано. Поодинокі майбутні депутати грішать друкованою продукцією без вихідних даних та "гречкою". Нещодавно активісти затримали агітаторку з продовольчим пакетом та агітками від кандидатки в депутати міської ради Черкас.

Не обійшлося і без клонів. На вибори у Черкасах йде співзвучна по назві із партією "Солідарність" партія "Громадська солідарність", яку до всього очолює тезка мера Черкас у період 2002-2006 рр. Анатолій Волошин. Та здебільшого кандидати відходять від сумнівної практики, відзначає тенденцію пан Михлик.

Порушення і скарги

Під час першого жеребкування ще 7 травня ТВК помилково пропустила Партію регіонів, тому вирішила почати процедуру знову. Наступного дня представники партії "Солідарність" подали адміністративний позов до суду на Черкаську ТВК, оскільки за їхніми свідченнями, у жеребкуванні були допущені грубі помилки.

"Закон не передбачає повторного жеребкування у разі помилки, – переконаний юрист Максим Полішкевич. – Крім того, кожного разу після вибору представником партії жеребка член ТВК повинен був перемішати жеребки, але цього проведено не було". Таке порушення могло би створити правові колізії для визнання результатів волевиявлення черкащан недійсними.

Попри це деякі політичні партії та кандидати у мери поспішили надрукувати банери та агітки із зазначенням номеру партії у списку бюлетеня відповідно до жеребкування 7 травня. Увечері 13 травня, на виконання рішення суду, виборча комісія провела повторне жеребкування порядкових номерів місцевих партій у виборчому бюлетені.

"Зараз головне - щоб вибори відбулися. Всупереч черкаським традиціям і місцевим діячам", - повідомив на своїй сторінці у Facebook один із кандидатів у мери.


Претенденти на крісло міського голови

З-поміж 12 кандидатур на мерських перегонах експерти виділяють трьох фаворитів. Серед них - колишній міський голова Сергій Одарич, який має великий досвід роботи мера і, на думку багатьох правозахисників, незаконно усунутий від посади.

Досить великі шанси на перемогу у лідера обласного осередку партії "Батьківщина" Анатолія Бондаренка, який став відомим завдяки Євромайдану. Користується популярністю виборців і Микола Булатецький — незмінний учасник багатьох попередніх виборчих перегонів.

Серед кандидатів у депутати міської ради багато нових облич - це громадські діячі, які пройшли Євромайдан та не заплямували себе співпрацею з минулою владою. Експерти сподіваються, що завдяки цьому міськрада зміниться.

"Молодь потрібна. Старі кадри призвели до того, що ми нині маємо в Україні", - стверджує експерт Максим Михлик.

Хоча самі черкащани здебільшого скептично ставляться до оновлення облич у міській раді. "Яка різниця, хто буде мером? Усі вони, щоб за них проголосували, обіцяють зробити все, що їх просять. А як тільки отримують бажану посаду, одразу про це забувають", - каже жителька мікрорайону "Д" у Черкасах пенсіонерка Марина.

Попри зневіру, жінка збирається піти на зустріч, організовану одним із претендентів на мера: "Послухаю та попрошу про новий майданчик для дітей, а раптом?..."

Мирослава Станкевич

* передрук з ВВС Україна

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Никита Малинин 19.05.2014 21:17
Да, Ярош молодец, продал свои квоты в комисиях Одаричу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Скорат 19.05.2014 12:32
Не так вже й економно. Все місто в агітації Одарича. Кожен день його машину бачу з мегафонами (до речі, де вона була зимою, коли так потребувалася техніка). Все-таки молодець Ярош, що від реклами відмовився. Мерам на нього рівнятися треба.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100