реклама

реклама

У зв’язку з тим, що вода в половини колодязів мікрорайону «Дахнівки» міста Черкаси непридатна для пиття, через день у цей мікрорайон завозиться артезіанська питна вода. У визначених чотирьох місцях курсує автоцистерна Водоканалу й продає воду за символічну ціну. Таким чином міська влада намагається вирішити проблему з якісної питною водою в «Дахнівці».

За словами головного лікаря Черкаської міської санепідемстанції Василя Загороднього, головне завдання епідеміологів перевірити якість води в колодязях приватних будинків, в яких відсутнє централізоване водопостачання. Зокрема головна увага зверталася на криниці тих помешкань, де проживають діти віком до трьох років.

– У результаті обстеження 108 колодязів, у воді 22-х осель мікрорайону “Дахнівка” перевищений вміст нітратів, а вода 34-х криниць – не відповідає по бактеріологічним показникам, – говорить Василь Загородній. – На таких колодязях ми залишили попередження, що вживати тамтешню воду для пиття заборонено. Єдине, що допускається – використовувати її для технічних потреб.

Головний лікар санепідемстанції міста застерігає, що не варто нехтувати висновками СЕС і продовжувати вживати воду з забруднених колодязів. Адже вода з перевищеним вмістом нітратів може спричинити в дітей таку хворобу як нітратна метгемоглобінемія, від якої в Україні вже зареєстровано декілька летальних випадків.

Тому, щоб вирішити назрілу проблему з якісною питною водою міська влада вирішила постачати в Дахнівку завізну воду. Зокрема КП “Черкасиводоканал” було доручено возити в цей мікрорайон артезіанську воду.

– Через день наша автоцистерна постачає у Дахнівку артезіанську воду зі свердловини в Геронимівці. Добуваємо воду з глибини 52 м, потім доочищаємо її та проводимо обеззараження. Лише після цього веземо до людських помешкань. Ціна такої води зовсім символічна – 25 коп. за літр, – зазначив головний інженер КП “Черкасиводоканал” Григорій Руденко.

Для зручності дахнівчан було складено найбільш оптимальний графік продажу води й обрано спеціальні чотири місця мікрорайону. Зокрема возять воду в такі місця:

15.00 – Автошкола.

15.30 – вул. Ворошилова (біля магазину “999”).

16.00 – вул. Канівська (біля будинку №7).

16.30 – вул. 2-го Українського фронту (біля магазину “Дахнівка”).

 Довідка: Загалом у Черкасах приблизно 800 колодязів. На Черкаській СЕС зазначають, що якщо хтось має бажання перевірити якість води у своєму колодязі, для цього варто звернутися до міської санстанції і написати відповідну заяву. Після цього спеціалісти СЕС візьмуть пробу в криниці й здійснять обстеження. Процедура перевірки якості води є досить затратною і становить 220 грн. при скороченому аналізі й 669 грн. при повному аналізі.

 Джерело: Прес-служба черкаського міськвиконкому

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100