реклама

реклама

Учора в обласній державній адміністрації відбулась презентація восьмої книги науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Черкаська область», виданої за кошти обласного бюджету в 2013 році.

Розпочинаючи захід, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль подякував усім, хто долучився до створення усіх 8 томів.

Восьма книга науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Черкаська область» про жертви політичних репресій тоталітарного режиму, на відміну від попередніх, відкривається статтями досліджень з надзвичайно актуальних проблем історії України – «Голгофа селянства» (про знищення найбільш заможного прошарку села), «Репресії проти служителів культу» (знищення духовного осередку народу України).

Віталій Володимирович звернув увагу присутніх на окремі дослідження, зокрема: «Преса Черкащини в період окупації», по суті, маловідомої сторінки в історії української журналістики. Саме цей пласт матеріалу був відкритий практично вперше.

Також у восьмому томі вперше оприлюднені для широкого загалу списки селянських родин, розкуркулених і вивезених за межі України. Між тим, Віталій Коваль згадав і про свого прадіда, який також був розкуркулений на Черкащині, інший – двоюрідний дід – засланий до Сибіру за співпрацю з УПА, але вже на території Івано-Франківщини.

У третьому розділі – нарисах про жертви політичних репресій – вперше в історії Черкащини опубліковано матеріали про редакційні колективи, які в період окупації, долаючи жорстокий режим військової цензури, змогли широко пропагувати українську ідею, ідею боротьби за самостійну українську державу, вперше висвітлено діяльність Черкаського педінституту в період окупації, організацію опору німецькій владі.

Широкий загал зможе ознайомитися і з листівками, які розповсюджувалися в період війни, інформують в управлінні інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ обласної державної адміністрації.

– Хто не володіє власною історією, той не має права на майбутнє, – наголосив Віталій Коваль. – На жаль, сьогодні ми пересвідчуємося, які насправді є бажання і мотиви «старшого брата». Проте нині ми насправді стаємо державою, нацією, і не зупинимо цей шлях, з огляду на мужність наших захисників, військових, добровольців, які віддають власне життя зі словами «Слава Україні». Й вони також не будуть забутими.

Присутні на заході науковці, керівники бібліотечних та музейних установ, видавництв висловили думки з приводу виданої книги, розповіли про те, як створювали видання, збирали матеріали, документи.

Доктор філологічних наук, професор Володимир Поліщук зазначив, що Черкащина та Донецька область видала найбільше томів науково-видавничої серії. Зокрема, у восьмій книзі подано історії про тих наших краян, яких не згадували до нині. 

– Тут прослідковується тематична різноманітність, – каже Володимир Трохимович. – Розказано і про представників релігійної сфери. Важливо, що, як би не було тяжко, наші земляки намагалися вижити. І ця сторінка відображена в книзі особливо. Вартісною складовою тому є численні нариси, де в художній формі, детально описано багато доль наших земляків, з якими влада, режим та умови життя повелися немилосердно.

Керівник редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією. Черкаська область», заслужений журналіст України Петро Жук зазначив, що однією із головних ідей книги було висвітлення історії розвитку преси Черкащини в період окупації, про те, як судили журналістів у ті часи за те, що вони пропагували українську національну ідею.

– Покоління виховується на історії, – зауважив голова меморіального товариства репресованих Микола Кривоніс. – Як говорив Василь Симоненко: «Здається, наче просите пощади. В історії, що горда і німа. Вона ж однак без вашої поради. Вам вирок винесе сама». І дійсно ми маємо виховувати наших дітей на правдивій історії. А вона є серйозною наукою…

Довідка

Для проведення фундаментальних досліджень з проблем впровадження сталінської моделі соціалізму в Україні, політичних репресій як методу управління, ролі радянських правоохоронних органів як одного з інструментів державного терору, Національна академія наук, Інститут історії України НАН України, Служба безпеки України, спільно з Державним комітетом по пресі, Українським історико-просвітницьким товариством «Меморіал» імені В. Стуса, Всеукраїнською Спілкою краєзнавців ініціювали Державну програму науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

Постановою Кабінету Міністрів України № 530 від 11 вересня 1992 року була утворена Головна редакційна колегія науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

При обласних державних адміністраціях діють редакційно-видавничі групи науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Основою для них є опрацювання архівних кримінальних справ, які зберігаються в обласних державних архівах та управліннях Служби безпеки України. Структура кожного обласного тому включає декілька книг. Кількість книг по кожній області залежить від кількості репресованих громадян. Черкаська область є однією з найпотужніших у виданні багатотомника. На сьогодні видано вже вісім книг науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 визор 17.07.2014 11:41
История - вимисел одного человека ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100