реклама

реклама

У 10 разів підвищити штрафи за спалювання стерні та пожнивних решток на полях Черкащини пропонує начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Оникієнко.

З метою запобігання пожеж в області, саме цим порушенням найбільше приділяють уваги в управлінні. І це, за словами Володимира Вікторовича, дає результати.

– Сьогодні ми не маємо таких ганебних явищ, як пожежі на полях після жнив. Окремі випадки умисних спалювань пожнивних решток були у Лисянському, Шполянському, Городищенському та Маньківському районах. Керівники відповідних господарств будуть оштрафовані, – наголосив Володимир Оникієнко. – Хоч на мою думку, у спекотну погоду треба підвищити каральні заходи у десять разів. Бо деякі особи платять 170 грн. штрафу, а потім запитують: «То можна я спалю свої пожнивні рештки?» Цього не можна допускати.

«Прочерк» поцікавився у фермерів, як вони позбуваються пожнивних решток?

– Більшість господарств вже переобладнали свої комбайни, щоб ті подрібнювали солому. Спалювати її не можна, а через те, що все менше селян тримають худобу, то вони не дуже беруть солому, – говорить голова фермерського господарства "Ранок", що у Смілянському районі, Катерина Артеменко. – Тож подрібнену солому використовуємо як добриво. Комбайн стелить її по стерні, потім «придисковуємо», тобто дисковими боронами комбайн перемелює її з землею. Зверху я вношу селітру, яку купую на черкаському «Азоті». І за зиму все перетрухає. Якраз і виходжу з ситуації, враховуючи те, що гною нині бракує через занепад тваринництва.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100