Куди вкладати на Черкащині кошти, а куди ні – ці питання тепер вирішуватимуться не завдяки «хотілкам» тих чи інших лобістів, а відповідно до Стратегії розвитку Черкащини на 2015-2020 роки.


Про це йшлося на сьогоднішньому представленні цього документу громадськості області.

Як зазначив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, всі обласні програми буде перевірено на відповідність цілям Стратегії й відповідно переглянуто, щоб досить обмежені фінансові ресурси зосередити на основних пріоритетах розвитку області. Наразі розробляється план дій з виконання Стратегії, й оголошено збір пропозицій до цього плану.

Основних пріоритетів – чотири:

1. Підвищення конкурентоспроможності регіону (розміщення індустріальних парків, розвиток альтернативної енергетики, складення генпланів та зонування територій, щоб потенційні інвестори розуміли їх привабливість, вдосконалення адміністративних послуг тощо).

2. Розвиток сільських територій (створення кооперативів на селі, підтримка агровиробників, розвиток інфраструктури села тощо).

3. Розвиток людського капіталу (розвиток освіти відповідно до ринку праці, оптимізація мережі освітніх закладів, розвиток лідерських рис, курси комп’ютерної, соціальної, фінансової грамотності для дорослих, вивчення англійської мови тощо).

4. Екологічна безпека та збереження довкілля (збалансоване природокористування, поліпшення якості питної води, розвиток заповідних територій тощо).

Як повідомив керівник департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Роман Карманнік, Стратегію розвитку Черкащини складено представницькою робочою групою відповідно до сучасних вимог до підготовки таких документів: проведено соціально-економічний аналіз, визначено сильні і слабкі сторони, можливості та загрози, індикатори виконання, відповідність повноваженням обласних структур на наявним ресурсам.

За словами консультанта підготовки Стратегії, експерта проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» Василя Кашевського, для реалізації Стратегії Державний фонд регіонального розвитку України виділятиме приблизно 100 млн грн на рік. Також передбачено фінансування заходів з обласного бюджету, екологічного фонду, за рахунок ресурсів ЄС та інших вітчизняних і міжнародних фондів.

Протягом наступного місяця всі охочі зможуть внести свої проекти щодо реалізації завдань Стратегії. Йдеться не про повсякденну діяльність, а саме про проекти, які мають обмежену тривалість і фінансування. Практика інших областей показує, що таких проектів надходить 100-200, із них умовам документу відповідає 20-30%. Ще місяць отримані проекти узагальнюватимуться у вигляді Плану реалізації Стратегії, який схвалить обласна рада.

Як зазначив Василь Кашевський, у нових умовах не буде такого, щоб у тому чи іншому місті чи селі, в тій чи іншій громаді чекали, що держава вирішить усі їхні питання. Кожна громада сама міркуватиме, які має головні проблеми і які шляхи їх розв’язання – створення кооперативів, об’єднання з іншими громадами тощо. Відпрацьовані таким чином проекти й буде узагальнено в Плані реалізації Стратегії відповідно до наявних ресурсів. Робоча група з підготовки цього документу надаватиме в розробці проектів консультативну допомогу.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #20 Олена 20.02.2015 12:27
Доиграетесь-стратеги ..... Ткаченко *****со всей своей шоблой.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #19 Щерб 20.02.2015 11:02
не те руководители у нас, ой не те....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #18 черкащанка 20.02.2015 10:19
уже майже рік цей документ розробляють. страшно уявити як його втілюватимуть у життя
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #17 Чикатило 20.02.2015 08:26
А шарфик клевый у этой ....... что сзади сидит.Это все равно что ....... надеть
в цветах флага государства
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #16 Вжесь 20.02.2015 00:27
Коли почув слова Яресько про подорожчання газу для простого люду на 280 процентів, я зрозумів , що ніякі стратегії цю країну вже не врятують.Такого розгулу стратегій і реформ не було навіть в 1993 році. Мо-ло-д-ці!!!
,+
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #15 ОЙ! 19.02.2015 23:36
Юра, а де бабки,які ти отжимав для відбудови Дебальцево з кожного району Черкащини. Геніально!!! Любі друзі, браво! ... Чи може з рахунків Сорго ще не перерахували в Ж()пу, та полатаємо дороги Черкащини...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #14 Майдан 3 19.02.2015 21:54
А чому головиха без віночка? Ганьба! :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #13 Владислав 19.02.2015 20:43
Бла, бла, бла,бла,как ты смешон в своих потугах. Господин Гладковский(Сви нарчук),на президентских выборах Вы были доверенным лицом Порошенко и куратором Черкасской области, а это значит,что брали на себя и свою команду ответственность за исход выборов. Но ,а главное ответственность за кадровое назначение областного руководства,от участия которого Вы устранились. То что мы имеем сейчас в руководстве,хот я руководителями их назвать язык не поворачивается, это удар ниже пояса Президенту.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #12 О.ЧУПРИНА 19.02.2015 20:30
Цитую ПС:
Щоб виконати цю Стратегію потрібна команда.Від цієї нової влади народ чекав, образно кажучи, не тільки економічного дива, а й чистих рук, незаплямованих біографій. А вже склалося так, що у бригаду губернатора прагнуть потрапити особи, які мають за собою «тінь та грязь». Наразі процес формування команди не є прозорим, люди очікують залучення нові прогресивно думаючі кадрові сили, а їх немає, що, звісно, теж породжує незадоволення в народі.Керіник області зберіг та обростає старими та новими к.....ціонерами та "рішалами"(персональними кошильками). Лакмусовий папірець-наявність кримінальних справ по високим обласним посадовцям.Їх знову кришує намісник і схеми працюють.Маєте бажання перевірити-ляжте в лікарню(та бажано з пухлиною) в звичайну палату на четверо ліжок і я Вам побажаю кріпкого здоров`я та довгого життя в цьому закладі.Там вони з вас зроюбять бомжа і немошного.

Не хвилюйтеся,скор о поженемо як котів.Хтось сумнівається?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 ATO Calling 19.02.2015 20:14
Когда будущего нет, от прошлого отказались, а в настоящем устроили сумасшедший дом, само слово стратегия конфликтует со здравым смыслом. Ваша "стратегия" одна - сделать так чтоб не пристрелили ваших детей озлобленные вооруженные бандиты, прикрывающиеся демагогическими словесами. Всё остальное - курам на смех.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100