Черкаська обласна організація Партії зелених України відреагувала на скарги жителів сіл Мошни та Яснозір’я Черкаського району щодо будівництва «екологічно шкідливого об’єкту».

Голова обласної організації Ніна Хорошко спрямувала звернення до міністра екології та природних ресурсів України Ігоря Шевченка, голови комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків ЧАЕС Миколи Томенка, голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка та в.о. начальника Черкаської екологічної інспекції Сергія Поліщука.

«Справа в тому, що майже півроку тривають розмови стосовно ймовірного будівництва ПАТ «Миронівським хлібокомбінатом» ДП «Перемога Нова» найбільших в Європі цехів із виробництва курячих яєць, які планують будувати в селах Яснозір’я та Мошни, – йдеться у зверненні. – При цьому, не потрібно марно сподіватися на ті примарні вигоди від діяльності підприємства, а звернути увагу на екологічні проблеми, які будуть наслідком будівництва об’єкта. Людей непокоять екологічні проблеми, пов’язані із будівництвом».

Далі екологи перераховують недоліки, які бачать жителі району в будівництві цеху.

«По-перше, це підприємство є досить потужним (9 цехів, по 4 млн штук курей у кожному, та по 15 га землі на 1 цех).

По-друге, водопостачання та промислові стоки, які не оминуть річку Дніпро і завантажать екосистему. Використання для промислових цілей води, яка, як свідчать дослідження вчених, через 5-7 років буде коштувати дорожче бензину та дизельного палива, особливо це турбує жителів села Яснозір’я, яке розташоване нижче рівня проектної забудови.

По-третє, рух транспорту – доставка сировини та вивіз готової продукції – це потік сотень важковантажних автомобілів на добу.

По-четверте, викиди в атмосферне повітря. Все, що має неприйнятний для людського організму сморід, шкодить здоров’ю та життю людини.

По-п’яте, на екологічно чистих, історико-культурних та туристично-привабливих місцях планується здійснити таке будівництво.

Отже, логічно, що громади сіл Яснозіря та Мошни Черкаського району не погоджуються на таке використання своїх природних багатств. Хто візьме на себе відповідальність: кількісні і якісні показники екологічних ризиків? У таких випадках робиться ТЕО (технічно-економічне обґрунтування) та на основі його оцінюється вплив на навколишнє природне середовище, та в обов’язковому порядку, згідно ст. 27 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» – державна екологічна експертиза та незалежна екологічна експертиза.

У світовій практиці, як відомо, відмовляються від будівництва подібних потужних проектів, які несумісні зі сталим розвитком громад», – наголошують у зверненні.

За словами Ніни Василівни, наразі зібрано 1500 підписів жителів села Яснозір’я та більше 1000 підписів жителів Мошен проти будівництва екологічно небезпечного об’єкта. Збір підписів триває.

Посадовців екологи просять втрутитися в ситуацію, що склалася, та відреагувати в межах повноважень.

реклама

Коментарі  

 
+1 #8 О.ЧУПРИНА 04.06.2015 15:21
Потрібно підніматися на боротьбу проти МОНСТРА і жителям Черкас,адже забруднення Дніпра в безпосередній близькості від нашого міста це ЗЛОЧИН проти людяності.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 Ясна зоря 04.06.2015 13:34
Мої діти хочуть жити,а щоб нормально жити-потрібна чиста екологія та свіже повітря.А сморід від курятників чути по всіх селах.Дайте молодому поколінню хоч якось виживати.Подумайте про дітей,а не про свої мільйони.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #6 Патріот 26.02.2015 12:53
Людям робочі місця такою ціною не потрібні,вони сказали своїми підписами ПРОТИ.Дайте людям виростити продукцію та законно її продати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #5 Майдан !!! 26.02.2015 12:23
Цитую анти шустер:
але ж це нові робочі місця ? як бути ? В селах роботи майже немає !

Шо краще. Тридцять - п'ятдесят робочих місць, або на віки спаплюжена природа для усіх мешканців. Навантаження на екосистему треба розподіляти рівномірно. Є бажання будувати додаткові птахофабрики - роби це там де їх немає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 Рабів до раю не пускають 26.02.2015 11:03
це Кусюк планує?Його Порох нам в губери тулить...Любі друзі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #3 анти шустер 26.02.2015 10:37
але ж це нові робочі місця ? як бути ? В селах роботи майже немає !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 Патріот 26.02.2015 01:08
Навіть нехай не сунутья-люди не допустять.Не тратьте час,ЗАбИРАЙТЕСЬ геть з Черкаської області зі своїми курятниками!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 Майдан !!! 25.02.2015 21:50
Шосте - несанкціоноване захоронення падалі у найближчих ярах та звалищах, як це відбувається практично на усіх птахофабриках.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100