До 22 травня, дня перепоховання Кобзаря на Чернечій горі, у музеї Шевченка в Каневі планують оновити «вхідну групу»: відкрити стелю, настінні розписи та все те, що було зроблено відповідно до архітектурного задуму архітектора Василя Кричевського.

Кошти, потрібні на усе це, будуть шукати в меценатів.

– І нам потрібна людина, яка розуміє виклики часу, бо минулий рік ми втратили щодо оновлення експозиції. Ми не побачили Шевченка в ювілейний рік у цьому музеї. Але добре, що хоча б прибраний той камінь із середини музею, – сказав перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, маючи на увазі так званий величезний наріжний камінь, який, за задумом Лариси Скорик (очільниці реставраційних робіт у музеї часів Президента Януковича, – ред.), мав прикрашати експозицію і стояв серед зали. 

Ліховий сказав планувати роботу так, щоб він більше не чув від людей, що експозиція їм не подобається.

Також окремо Ліховий зазначив, що вже пройдені всі суди і вирішується питання про передачу у власність до Шевченкого національною заповідника готелю під Чернечою горою.

Голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко підтримав думку Ліхового, що нині в музей важливо повернути дух української світлиці.

Він пообіцяв тримати на контролі питання щодо реекспозиції музею та допомогти віднайти кошти на це.

Сьогодні музей більше нагадує офіс...

Сьогодні музей більше нагадує офіс...


До речі, реекспозицією займатиметься художник-монументаліст Анатолій Васильович Гайдамака, який вже передав заступнику начальника управління культури Черкаської ОДА Миколі Суховому деякі ескізи та креслення.

Анатолій Гайдамака робив десятки музеїв і не лише в Україні.


– Із музею викинуті експонати, яких і так небагато. Зате тут купа картинок і фотографій. Та я не хочу бачити картинки. Я хочу бачити Шевченка. І прикро, що до оновленого Ларисою Скорик музею деякі його працівники вже звикли. Очевидно, одна з небагатьох, хто розуміє, що таке експонати та як їх експонувати, це – Зінаїда Тархан-Береза, – сказав Анатолій Васильович.

При цьому він зауважив, що не робив би акцент на мультимедіа, як це зараз прийнято в деяких сучасних музеях.

– Мультимедіа – це як атракціони. Комп’ютери ставлять, коли немає експонатів, – сказав Анатолій Гайдамака.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #18 Милитарист 11.03.2015 16:51
Если туда доберется Орда, им до одного места будет, Кричевского это музей или Скорик. Ребята, не занимайтесь ....ей. Лучше на эти деньги танк купите.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #17 Фотограф 11.03.2015 16:07
Цитую бадьорий:
на відео мова йде про 400 тисяч????? Я правильно почув??? Звідки гроші????

15% с пенсий, наценка на бензин, хлеб, гречку..что зря цену подняли* Чтобы такие замминистры сотнями тысяч разбрасывались, потому что ему видите ли, что-то не нравится. Или может ему черкасские дороги нравятся? А музей в четвертый раз за последние 10 лет перестраивать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #16 Лівий сектор 11.03.2015 14:27
Мені здається патріотизм і любов до рідної країни зараз потрібно не в перебудові і оздобленні музеїв показувати, а на Сході України! Ніби зайнятись більше нічим у нас зараз, як тільки музеї перебудовувати та реставрувати!!! ! Музей зараз європейського типу (ми ж в Європу йдем, чи куди?), а ви "великі патріоти" оновлюйте. Дай Бог щоб ваше оновлення не розтяглось на багато років, як все інше, за що ви коли-небудь брались!! А то і старе розламаєте, і нового не створите! Котимось у минуле.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #15 реставратор 11.03.2015 12:55
Цитую стабилизец:
Та я не хочу бачити картинки.

Та мы тоже много чего не хотим, а особенно пира о время чумы за очередные 100 лимонов. Чем отличаются люби друзи от папередников - нипанятна.

Сто процентів правда. І так буде вічно: одні перемальовувати муть інших, інші - папєрєдніх. Шевченко витримає, адже джерело фінансів на різні реконстирукції - невичерпні, хоч з бюджету, хоч з меценатів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 зритель 11.03.2015 11:37
Цитую актер:
Цитую панимаеш:
када праскурни там не будет


Мы, к сожалению, не можем ничего сделать. Пристроился крепко, только зарплату получает...

Не можем или не хотим? Собрание трудового коллектива, письмо в минкульт и увольнение хотя бы за прогулы. Для театра время под его "орудою" - вырванные годы, а смотреть это из зала (хотя бы спектакль о Симоненко) просто страшно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #13 токарь 11.03.2015 10:00
да уж, театр без ремонта,гребаны й стыд!Зато сколько пафоса с именем Шевченко.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #12 Пытання? 10.03.2015 22:57
Цитую черкащанка:
Когда театр им. Шевченко отремонтируют - единственный в области?

Дык его театр еще в часы памаранчевых ремонтировали, ремонтировали... как ремонтировали музей в Каневе (что Тулубу пришлось доводить хоть до какого-то ума), строили, строили детскую больницу, строили...не достроили (Тулубу пришлось тоже за полгода достроить) потом подкову в Чигирине строили строили...так и не построили... хотя деньги все освоили
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #11 СЕЛЯНИН 10.03.2015 20:30
Когда научатся на заработанные деньги ездить по селам и селянам культуру преподносить
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 актер 10.03.2015 18:07
Цитую панимаеш:
када праскурни там не будет


Мы, к сожалению, не можем ничего сделать. Пристроился крепко, только зарплату получает...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #9 панимаеш 10.03.2015 17:54
када праскурни там не будет
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100