У січні Ганна Романівна Передрій, жива легенда філологічної науки, наставниця цілого покоління науковців, вчителів-словесників, співавтор ряду шкільних підручників із української мови,  відзначила своє 90-річчя.

Цьому ювілею науковці і студенти Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького присвятили Всеукраїнський науково-практичний семінар «Українська філологія: теоретичні та методичні аспекти».

На семінар у стіни університету, якому Ганна Передрій віддала 37 років свого життя, зібралися її учні та шанувальники з усієї України. Зустріч пройшла у родинній атмосфері.


Відкриваючи семінар, завідувач кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Ганна Мартинова звернулася до засновниці своєї кафедри зі щирими і теплими словами вдячності. Вона подарувала ювілярці  укладений разом зі студентами бібліографічний довідник, де крім біографії, опубліковані спогади Ганни Романівни про своє життя, про роботу, наукову діяльність, про родину.

Ганна Мартинова нагадала, що їхня наставниця завжди мала й має активну життєву позицію. Їй болить доля рідної мови, України. У часи тоталітарного режиму її голос на захист українського слова звучав переконливо: вона  писала статті, де закликала вивчати й популяризувати українську культуру, мову, вважаючи це святим обов’язком кожного громадянина. І в сучасний період, коли кращі з-поміж українців стояли на Майдані, Ганна Романівна була з ними, адже її громадянська позиція збігалася з позицією учасників Революції Гідності

Професор Микола Калько присвятив їй власний поетичний триптих. Він зазначив, що Ганна Романівна є справжнім науковим, академічним, методичним та патріотичним брендом, хоч так і не дослужилася до вагомих вчених звань за свою незручну тодішній владі  проукраїнську позицію. Університет, хоч і з запізненням, але виправив цю несправедливість, присвоївши їй днями звання почесного професора. Про це і повідомив усю академічну родину Ганни Передрій Микола Іванович.

Перший проректор університету Василь Мойсієнко привітав Ганну Романівну від імені керівництва університету та вручив їй почесну відзнаку університету. Творчий колектив університету «Жива музика» заспівав для ювілярки українських пісень, а її учні та послідовники ділилися власними спогадами, питали поради та бажали Ганні Романівні віка і здоров’я.

Про це інформує прес-служба Черкаського національного університету ім.Богдана Хмельницького.

реклама

Коментарі  

 
-3 #1 Пошливы 17.03.2015 17:55
Вот бы у каво поучится радному языку...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100