реклама

реклама

Потерпіла під час штурму Черкаської ОДА у січні 2014 року черкащанка Ольга Галушко як учасник Революції гідності не може отримати статус інваліда війни. Хоча зміни до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які дозволяють це, Верховна Рада ухвалила ще півроку тому. Донині не розпочала роботу й міжвідомча комісія при Міністерстві охорони здоров’я, яка встановлюватиме, чи інвалідність пов’язана саме з акціями протесту на Майдані. Про це інформує "Радіо Свобода".

Під час першого штурму Черкаської облдержадміністрації наприкінці січня 2014-го із четвертого поверху будівлі невідомий скинув вазон на голову Ользі Галушко. Після тривалого лікування дівчині визначили другу групу інвалідності.

А нещодавно Ольга дізналася, що може отримати статус інваліда війни. Адже у лютому Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Згідно з ними, постраждалі під час Революції гідності прирівнюються до інвалідів війни.


«Це – зовсім інші гарантії соціального захисту. Я довгий час думала, чи звертатися. Але нещодавно виявилося, що в мене додаткове захворювання, фактично як результат травми. Дійсно, дуже дорого коштує лікування – і це щодня і все життя. Тому нагальна необхідність зміни статусу інвалідності», – пояснює дівчина.

Міжвідомча комісія досі на етапі формування

Спершу Ольга усно звернулася до поліклініки та лікарсько-консультативної комісії. Тоді, переповідає, її відправляли то у військкомат по довідку, то до прокуратури, то просили надати посвідчення, що дівчина постраждала саме під час Революції гідності.

«На всеукраїнському рівні немає посвідчень «учасника Майдану та Революції гідності». Тому на якій підставі мені треба подавати заяви на зміну статусу інвалідності, було невідомо», – продовжує вона.

Уже після письмових звернень Ольги Галушко при черкаському департаменті охорони здоров’я зібрали спеціальну комісію. На ній, згадує, вона вперше дізналася, що встановлювати факт участі особи та отримання нею ушкоджень здоров’я під час Революції гідності має спеціальна міжвідомча комісія. А постанова про це з’явилася лише наприкінці червня, тобто майже через п’ять місяців після ухвалення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«Відповідно до постанови, передбачається, що особа, яка претендує на встановлення зв’язку, повинна подати медичні документи до міжвідомчої комісії, яка складається із представників МОЗ, Мінсоцполітики та МВС. Як ми не намагалися дізнатися, що це за міжвідомча комісія, інформації немає ні в інтернеті, ні в МОЗ. Її ще не створили, склад невідомий, реквізити невідомі, місце знаходження невідоме», – розповідає голова спеціальної комісії при черкаському департаменті охорони здоров’я Любов Майборода.

«Це не просто паперова тяганина – це шкода стороні»

У відповідь на інформаційний запит до Міністерства охорони здоров’я Радіо Свобода повідомили, що на виконання постанови Кабміну МОЗ розробив проект наказу «Положення про міжвідомчу комісію з питань встановлення факту участі осіб у Революції гідності та одержання ними під час участі у Революції гідності ушкоджень здоров’я». Після погодження у зацікавлених міністерствах і відомствах та опрацювання, МОЗ України направить його до Мін’юсту для правової експертизи та державної реєстрації. І лише після цього міжвідомча комісія з питань встановлення факту участі осіб у Революції гідності почне свою роботу.

«Це – не просто паперова тяганина, це – шкода моральній, душевній стороні. Бо дуже багато мороки. Фактично я перша, хто протоптує цю стежку. І сподіваюсь, що це допоможе полегшити і встановити особливості процедури, бо я б не хотіла, щоб постраждалі під час Революції гідності і учасники АТО проходили це», – каже дівчина.

Тим часом Ольга Галушко надіслала до МОЗ необхідні документи для зміни інвалідності. Адже попри те, що міжвідомча комісія досі не працює, на сайті парламенту є зразок заяви та перелік документів, які особа має надати для підтвердження участі в революції. За словами дівчини, на відповідь вона чекатиме у відведений законом 30-денний термін. Якщо ж не отримає, статус інвалідності змінюватиме через суд.

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Чукча 01.09.2015 12:13
дык уже полтора года прошло как Галушко стала инвалидом, но в результате чего и кто ей нанес увечья не установлено. Если было бы преступление, то бандытов (о которых так завзято волалы т.н. чесные патриоты) уже бы давно установили

А этих самых "чесных" в городе пруд пруди:
ГО «Черкаський обласний комітет оборони прав людини»
Черкаський громадський люстраційний комітет
Автомайдан Черкащини
Громада Черкащини
Громадський блокпост
ДемАльянс
щит Черкащини
Правий сектор
Самооборона майдану 3 штуки
Комітет по боротьбі з корупцією
Громадський рух «ЧЕСНО».
Регіональний комітет Центрального штабу-національного спротиву
НО "Майдан"
Рада опозиційних сил Черкащини
Народна рада Черкас
Общественный совет Майдана (ОСМ)
Обласна народна рада
Черкаський обласний страйкком
ГО «Воля ХХІ»
Комітет опору диктатурі
Мовний майдан
Агентство стратегічних досліджень
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Тарас 01.09.2015 09:25
Верховна рада штампує закони, які не мають механізму виконання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Олег 01.09.2015 01:15
Не лазь там где не надо !!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Вільний 31.08.2015 23:18
Тоді тим кого незаконно затримували та заарештовували необхідно встановити статус учасників бойових дій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100