Інформацію про можливе перепрофілювання двох корпусів дитячого санаторію «Сосновий Бір» перевірила із виїздом на місце громадська комісія з числа представників антикорупційних організацій та за участі депутата облради Любові Майбороди.

7-й корпус дитячого санаторію «Сосновий Бір»

7-й корпус дитячого санаторію «Сосновий Бір»

 

– До мене як до секретаря антикорупційного комітету ГО «Рух за процвітання Черкащини» звернулися працівники санаторію, які стурбовані візитами представників експертної групи, котрі, не представляючись і не спілкуючись із персоналом санаторію, обирають приміщення для паліативної та хоспісної допомоги (тобто допомоги невиліковно хворим, – ред.), – розповіла в коментарі «Прочерку» громадська активістка Наталя Вернидуб. – Крім того, мені стало відомо, що є плани через рік узагалі закрити санаторій, і першим кроком до знищення цього дитячого медичного закладу буде передача одного з корпусів для хоспісу. І тому я звернулася до Любові Майбороди, оскільки під час затвердження на сесії облради Програми розвитку паліативної допомоги на 2014-2020 роки саме вона виступила з критикою цієї програми.

Любов Володимирівна докладно вивчила програму і знайшла в ній пункт, який передбачає «ремонтні роботи... приміщень новоутвореного відділення КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер» для паліативних хворих» – там виокремлено два пункти: «7 корпус» і «1 корпус». Тим часом, керівник онкодиспансеру Віктор Парамонов твердить, що таких корпусів у складі його закладу немає. В санаторії ж, де такі корпуси є, зробили висновок, що, оскільки в офіційному документі облради їх названо, питання про вилучення цих споруд уже майже вирішено.

Громадська комісія, до якої ввійшли Любов Майборода, Наталя Вернидуб та голова ГО «Відродження життя» Тетяна Белінська, разом з кореспондентом «Прочерку» виїхала в санаторій.


Керівник «Соснового Бору» Анатолій Ситник, який донедавна очолював департамент охорони здоров’я ОДА, під час зустрічі з комісією наголосив, що паліативна допомога – річ для області вкрай необхідна, але, якщо в санаторію заберуть якийсь корпус, дитячий заклад працювати не зможе. У 7-му корпусі розміщена школа і одне з педіатричних відділень, у 1-му корпусі – фізіотерапія, причому цей корпус побудований відповідно до нормативної бази щодо фізіотерапевтичних відділень. Членам громадської комісії продемонстрували обидва корпуси. 7-й корпус потребує певного ремонту, 1-й – у нормальному стані; скрізь у приміщеннях проведено ремонти.

1-й корпус дитячого санаторію «Сосновий Бір»

1-й корпус дитячого санаторію «Сосновий Бір»

 

Працівники «Соснового Бору», між іншим, звернули увагу кореспондента «Прочерку» на наказ департаменту охорони здоров’я ОДА від 21 серпня про проведення експертизи технічного стану корпусу №7.

Любов Майборода в коментарі «Прочерку» зазначила, що Програму розвитку паліативної допомоги було ухваленто на сесії облради 28 серпня «в режимі бліц-кригу», програма була написана «в загальних рисах», без зазначення будь-яких конкретних кроків, як досягти поставлених завдань тощо.

– Фактично ми маємо справу зі спекуляцією на тему допомоги паліативним хворим з боку адміністрації та ради, – сказала Любов Майборода, звинувативши у низькій якості програми заступника голови облради Наталію Кравцову, а також департамент охорони здоров’я ОДА.

Оскільки онкодиспансер не має приміщень для створення нового відділення, постає питання, в яких саме приміщеннях воно буде створено.

– Виявляється, що це буде саме санаторій «Сосновий Бір»! – наголошує депутат. – Збираються знищити санаторій, який єдиний в області надає різнопрофільну допомогу знедоленим дітям.

Сама Любов Володимирівна пропонує створити хоспіс на базі Другої міської лікарні, де вже зараз є 15 паліативних ліжок. Коли буде відкрито обласний перинатальний центр, на його площі може бути переведено Другий пологовий будинок, а більшість відділень Другої лікарні – у звільнені приміщення пологового будинку.

– На наступній сесії облради я порушуватиму питання, щоб питання про 1-ий і 7-ий корпуси було прибрано з Програми, – пообіцяла Любов Майборода.

Проти такої правки документу не заперечує і заступник голови обласної ради Наталія Кравцова.

– «1-й і 7-й корпуси» в Програмі – це технічна друкарська помилка, – сказала в коментарі «Прочерку» Наталія Олегівна. – На жаль, я не вичитувала текст програми так докладно, як це зробила Любов Володимирівна Майборода. Помилку буде прибрано з тексту Програми. Там буде один корпус. Але що це буде за корпус, наразі невідомо. Створено дві комісії (туди буде включено і Любов Майбороду), які уточнюватимуть, де саме буде цей корпус. Уже оглянуто близько восьми корпусів у різних частинах Черкас. Правда, що комісія була і в «Сосновому Бору». Але як варіант для розміщення хоспісу розглядалася тільки будівля столярної та слюсарної майстерні по вулиці Мечникова, 25, а зовсім не ті корпуси, про які говорить Любов Володимирівна.

Огляд примiщення столярної та слюсарної майстерні по вулиці Мечникова, 25

Огляд примiщення столярної та слюсарної майстерні по вулиці Мечникова, 25


В департаменті охорони здоров’я ОДА інформацію про можливу передачу корпусів назвали чутками, але розвіювати ці чутки в розмові з кореспондентом «Прочерку» чомусь не поспішали.

– Не хочу коментувати те, що не відповідає дійсності. Я розумію, навіщо це робиться. У передвиборчому балагані я брати участі не хочу, – сказав кореспондентові «Прочерку» директор департаменту Михайло Лобас, наостанок зауваживши, що спілкується з пресою лише через свого прес-секретаря.

За сприяння прес-секретаря ми отримали офіційну відповідь Михайла Віталійовича. На його думку, інформацію про те, яке приміщення буде обране для хоспісу, «озвучувати наразі не варто», аби уникнути зайвих розмов та напруженої ситуації в колективах медиків.

– Одне я можу сказати напевно: будівлю корпусу №7 зазначеного санаторію використовувати не будуть, і права дітей ніхто не збирається порушувати, нормальні умови для оздоровлення та лікування маленьких черкащан – це один з пріоритетів у нашій роботі, – додав директор департаменту.

Коментар щодо згаданого вище наказу департаменту охорони здоров’я про експертизу технічного стану корпусу №7 «Соснового Бору» «Прочерку» надала Наталія Кравцова.

– У результаті огляду «Соснового Бору» було виявлено, що сьомий корпус – в аварійній ситуації. Створено міжвідомчу комісію, і туди, найімовірніше, буде виділено кошти з обласного бюджету, щоб привести його до ладу для дітей (наголошую: для дітей!), – сказала Наталія Олегівна.

Крім приміщень «Соснового Бору», міжвідомча експертна група, яка визначається із місцем розташування хоспісу, оглянула й багато інших споруд у місті, в тому числі колишнє приміщення департаменту охорони здоров’я по вул. Ільїна, 242; так звану «дача Андреєва»; приміщення санаторію «Зміна», об’єднаного з «Проліском»; комунальної аптеки №5 та інші. Причина тривалої невизначеності, зокрема, і в тому, що для розміщення хоспісу та його будівлі існують досить суворі вимоги.

Пані Кравцова нагадала, що розмови про створення хоспісу в Черкасах точаться вісім років. Тільки Анатолій Ситник, коли став директором департаменту, активно підтримав цю корисну ідею. Адже незрозуміло, чому для народження людини на світ існують спеціальні клініки – пологові будинки, а для завершення життя спеціальних клінік немає. Тим часом, для кожної без винятку людини настає момент, коли земне існування добігає кінця, і підтримка з боку оточення, медиків, держави, психологів чи священнослужителів може суттєво допомогти невиліковно хворому в цей момент. За активної участі керівника онкодиспансеру Віктора Парамонова та за підтримки департаменту охорони здоров’я ОДА і розпочалася робота з розбудови паліативної служби на Черкащині.

– До нас завітали представники фонду «Відродження» (фонду Сороса, – ред.), які пообіцяли фінансову підтримку, але тільки за наявності міської або обласної програми і виділеного приміщення, – розповіла Наталія Кравцова. – Хоспіс – це дуже дорога річ і, як правило, на них в Україні виділяється 10 відсотків бюджетних коштів, а решта – кошти донорів, таких як фонд «Відродження».

Саме така позиція фонду «Відродження» викликала необхідність якнайшвидшого ухвалення Програми розвитку паліативної допомоги, пояснила пані Кравцова. Зрозуміло, що те, що робиться поспіхом, не завжди буває належної якості.

Наталія Кравцова вважає, що остаточно з приміщенням під хоспіс визначаться лише депутати нової каденції обласної ради. А керівник онкодиспансеру Віктор Парамонов у коментарі «Прочерку» наголосив, що питання хоспісу – лише невелика частина того, що потрібно зробити для розбудови багаторівневої паліативної допомоги в області: це і створення системи підтримки паліативних (невиліковних, – ред.) хворих на дому, і запровадження мережі паліативних стаціонарів, і створення спеціалізованих хоспісів для людей з інфекційними хворобами (такими, як СНІД) тощо. Адже паліативних хворих в області – тисячі, а хоспіс у Черкасах зможе прийняти на перших порах лише 50 осіб.

реклама

Коментарі  

 
+4 #12 Медсестра 18.09.2015 06:49
2. Співробітники санаторію не носять на роботу тормозки з бутербродами, а дружно харчуються за рахунок дітей, бюджет закладу дозволяє це робити. Діти - тимчасово, а їсти хочеться постійно.

Шановний педіатр! Я запрошую Вас на нашу обідню перерву в фізіотерапевтич не відділення (11.55-12.25), в сумнозвісний 1 корпус, який у нас хочуть відібрати, щоб Ви побачили наші "тормозки з бутербродами", і не писали наклепи на співробітників, або конкретно називали прізвища, а не косили всих під одну гребінку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #11 Мама 16.09.2015 06:38
Цитую пересічний громадянин:
...короче!
гарну і важливу справу зарубати можуть лише тому , що Любаша туди свого носа суне заради передвиборчого піару


Яку добру справу!? Допомога невиліковним хворим справа звичайно добра, але не за рахунок дитячого санаторію!!!! Шановний дописувач, ви були в "Сосновому Бору"? Ви бачили, яка там лікувальна база? Моя дитина там відпочивала, після галокамери ні разу! за рік не хворіла бронхітами, хоча до цього ми не вибували з лікарняних!!! І тепер взяти і відібрати у дітей такий заклад?! Я не можу оздоровлювати свою дитину в платних санаторіях, на відміну від тих депутатів, які приймають таке рушення, навіть не поцікавившись думкою громадскості!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #10 пересічний громадянин 14.09.2015 11:41
панове дописувачи, - ви впевнені , що по ту сторону барикади? чи ви не знаєте як Майборода вміє оббрехувати і обг..жувати все шо тільки можна. вона з тих, що вміють піаритись лише на скандалах. жлдного разу ця людина не допомогла хворим дітям а ні на півпальця, а її перл "шо мені ваші хворі діти, в мене майдан стоїть" знищує її персону в наших очах як людину.а її нова пропозиція забрать приміщення для хоспісу у військового шпиталю?це нормально????
десь -хтось почув, що закривають санаторій і повіяло вітром і плітками....Маніпулють співробітниками хто як схоче. Ситник образився що його турнули з департаменту, бо він сам дуже хотів хоспів. правда думав , що його будинок престарілих отримає приміщення для нього (і він також рота на госпіталь розкривав)а тепер і не директор і без приміщення...короче!
гарну і важливу справу зарубати можуть лише тому , що Любаша туди свого носа суне заради передвиборчого піару
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #9 педіатр 11.09.2015 22:27
1.В приймальному відд. ''Соснового бору'' існує секретний відділ, замаскований старими меблями, для релаксу дорослих дядів і тьоть. Відділення не працює, не використовуєтьс я за призначенням. 2. Співробітники санаторію не носять на роботу тормозки з бутербродами, а дружно харчуються за рахунок дітей, бюджет закладу дозволяє це робити. Діти - тимчасово, а їсти хочеться постійно. 3.За останні роки від санаторію відчужені гектари землі з сосновим лісом під приватну забудову - Майборода мовчала. 4. Ситник, Льошенко забрали нову школу в дітей санаторію під кардіоцентр - Майборода мовчала, а там важкі помираючі дорослі хворі. Санаторій став прохідним двором, а не педіатричним закладом. 5. Забрали частину 7-го корпусу під комерційний готель з погодинними кімнатами - Майборода мовчала. Частина готелю вже здана в оренду, це вже не санаторій, а Майборода мовчить! 6. Родич одного з колишніх гол.лікарів приватизував під власне житло приміщення санаторію, а Майборода мовчить! Дайте сказати Майбороді
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #8 Литературал 11.09.2015 15:39
Буду краток, в Сосновом Боре дети делают детей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #7 БПП 11.09.2015 13:54
А чому ніхто не піднімає питання як одрізали земельку під приватну забудову у кожвендиспансер а? Прошу Л. Майбороду розібратися у цьому питанні!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #6 Сергей 11.09.2015 13:35
На должность начальника медицины назначено дружка Ткаченка по бизнесу Мишу Лобаса, известного фармафарцовщика по операциям с лекарствами. К медицине имеет весьма отдаленное отношение, но прокрутить бюджетные деньги в нужном направлении всегда готов. Напорист, хамовит, подпольная кличка"б...дозер".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 Свідучий 11.09.2015 12:40
Кравцовій треба "освоїти" 50 млн. на будівництві хоспісу. Теж хоче іспанську дачу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Воздухтрест 11.09.2015 12:35
Спочатку фанфароняться, що "прийняли програму", потім виявляється, прийняли ПШИК! Як Можна відкрити відділення, не маючи приміщення?? :P Виявляєтьсяґ можна, якщо за справу візьмуться Кравцова з Лобасом. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 незнайка 11.09.2015 12:31
всполошились-з кого ж там брать благодийну допомогу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100