Конференцію на тему дотримання прав журналістів провели у черкаському обласному осередку Національної спілки журналістів України. Крім представників медіа-спільноти був також представник прес-служби обласної міліції.

Найперше присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих в Україні журналістів, серед яких і троє черкащан.


Секретар Черкаського обласного осередку НСЖУ Василь Трохименко зачитав список загиблих представників медіа-галузі. Серед представників Черкащини це Ігор Грушецький, кореспондент газети «Україна-центр», що загинув 1996 року, був знайдений мертвим на одній з вулиць Черкас з пораненням голови; Микола Ракшанов, журналіст черкаської газети «Факти», загинув 1998 року, помер від черепно-мозгової травми, за свідченням лікарів, пошкодження мали насильницький характер; Василь Сергієнко, який у квітні 2014 року був викрадений в місті Корсунь-Шевченківський, убитий, а тіло закопане у лісі.

– Побратими Сергієнка пов’язують його смерть з журналістською викривальною діяльністю щодо розслідування незаконних схем захоплення земель на Корсунщині, – розповів Василь Трохименко. – На жаль, список загиблих колег зростає. Бачимо, що професія журналіста вимагає не лише майстерності, а й хоробрості та, іноді, відчайдушності. Тож велика честь тим, хто займається журналістськими розслідуваннями.

Секретар Черкаського обласного осередку НСЖУ звернув увагу присутніх колег на те, що сьогодні у 15-у річницю зникнення Георгія Гонгадзе замовники вбивства досі не знайдені.

Про відсутність результатів у справді свого побиття під час Революції гідності на дамбі 2014 року говорив черкаський фотожурналіст Ігор Єфімов. Він зазначив, що за його спостереженнями, судова справа затягується і невідомо, чи знайдуть колись справжнього кривдника.


Журналіст-розслідувач газети «Черкаський край» Володимир Лимаренко наголосив на необхідності проведення тренінгів для працівників правоохоронних органів, щоб було поменше конфліктів між журналістами та міліціонерами. Журналіст також зазначив, що він нині входить до складу колегії обласного управління міліції. І на цій громадській посаді йому дещо вдалося зробити для привернення правоохоронців до дотримання прав журналістів.

– Часто конфлікти виникають через банальне непорозуміння, а іноді правоохоронці справді просто не знають права журналістів, тож мені вже доводилося проводити тренінг серед працівників ДАІ. Готовий проводити такі тренінги і надалі, – зауважив Володимир Лимаренко.

Насамкінець усю медіа спільноту Василь Трохименко запросив на 18-ту годину вечора на Соборну площу міста, де запаленням свічок буде вшановано пам'ять Георгія Гонгадзе.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100