реклама

реклама

Депутат Черкаської міськради на сесії 12 серпня більшістю голосів проголосували за припинення районних у місті Черкаси рад та їх виконавчих органів. Одразу по цьому народні обранці дали доручення Департаменту бюджетної політики подати пропозиції щодо внесення змін до бюджету, тобто передбачити необхідну суму коштів для проведення ліквідації.

 Разом з тим депутати не проголосували за створення районних у місті Черкаси адміністрацій.

Лідер "Бітьківщини" Наталія Коваленко протестує проти великої кількості департаментів мерії

Лідер "Бітьківщини" Наталія Коваленко протестує проти великої кількості департаментів мерії

А оскільки функції районних у місті Черкаси рад потрібно таки комусь передавати, то вирішили передати їх міськвиконкому, змінивши його структуру та загальну чисельність апарату і виконавчих органів. Все це депутати обговорювали аж до обіду, пройшовши таким чином за півдня з декількох десятків питань порядку денного всього три.

– Загальна штатна чисельність нової структури становитиме 546 осіб порівняно з 672 особами на даний час. Тобто відбувається суттєве скорочення штатних посад. Скорочення відбувається в частині тих посад, які не пов’язані на даний час з виконанням делегованих функцій в районних радах, – пояснював керуючий справами виконкому Черкаської міської ради Микола Кудрявцев.

Нову структуру апарату міськвиконкому та її виконавчих органів гаряче критикували представники «Батьківщини».

– Фракція «Батьківщина» уважно вивчила запропонований проект і всі структури 26 обласних центрів України, щоб можна було порівняти, як організовується управління містами нашої держави. Категорично не можемо погодитися з такою кількістю департаментів! – виступала голова фракції Наталія Коваленко. – У Рівному, Чернігові, Сумах, Полтаві тощо департаментів немає. А їх утворення тягне за собою додаткові витрати. Наша фракція звертатиметься і до Головдержслужби і до інших структур, які можуть дати оцінку цій структурі.

Одарич: "Саме об’єднання споріднених функцій різних управлінь і відділів у рамках департаментів дозволило нам скоротити цей обслуговуючий персонал"

Одарич: "Саме об’єднання споріднених функцій різних управлінь і відділів у рамках департаментів дозволило нам скоротити цей обслуговуючий персонал"

– Створення департаментів – це можливість для працевлаштування «своїх людей» і це є можливість знайти гроші й витрачати їх керівниками департаментів на свій розсуд. З 1 січня 2009 року, коли були введені департаменти, скільки в нас людей працювало за трудовими угодами? У 2009 році – 95 осіб! Які ж витрати? 663 тисячі 935 гривень виплачували департаменти. Торік вже менше працювало за угодами: 68 осіб, але виплат було 673 тисяч 312 гривень. За цей рік я таких даних не брав, але мені було достатньо спілкування з працівниками міськвиконкомів. Вони кажуть, що їх примушують брати відпустку за свій рахунок, щоб у подальшому їм дали допомогу на соціально-побутові потреби, а справжні кошти, передбачені на ці виплати, керівник департаменту витрачає на власний розсуд. Створення департаментів призвело до того, що там з’явилася нова юридична особа, яка фактично виконує функції заступника міського голови. Тож я теж вважаю, що департаменти не потрібні, за виключенням двох: освіти і медицини, – виступав депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Шабанов.

Навіть комуністи не витримали.

– Чи вважаєте ви коректним подавати структуру без асигнувань, тобто без ціни питання? – звернувся депутата від КПУ Віктор Білоусов до міського голови Сергія Одарича: – Адже відомо, що нинішні асигнування на утримання апарату міської ради вдвічі перевищують рекомендації Мінфіну.

– Справа в тому, що загальна економія не може бути розрахована з достатньою точністю через певні причини. По-перше, люди у нас масово звільняються через Пенсійну реформу. Вони отримують відповідну компенсацію. У зв’язку з виплатою ми не можемо точно спрогнозувати, чи отримаємо значну економію відповідно до кількості скорочуваних посад вже в цьому році. Формально, звичайно, економія дозволятиме нам перекрити дефіцит бюджету на фінансування зарплат в розмірі 4,5 млн грн. Але через масовий вихід держслужбовців на пенсію ми не можемо прогнозувати економію коштів на цей рік, – пояснив Микола Кудрявцев.

Депутат Микола Булатецький також взяв участь в обговоренні нової структури апарату. Він закликав провладних депутатів самим думати, а не голосувати як скаже Одарич

Депутат Микола Булатецький також взяв участь в обговоренні нової структури апарату. Він закликав провладних депутатів самим думати, а не голосувати як скаже Одарич

Захищав нову структуру апарату і міський голова Черкас Сергій Одарич.

– Ми рівняємося на ті країни, що мають глибокі традиції місцевого самоврядування. Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування. Відповідно до нашого законодавства, міжнародні договори, ратифіковані в Україні мають силу вище національного законодавства. Зокрема, Європейська хартія передбачає право громад в особі їх представницьких органів самостійно розв’язувати питання структури і чисельності видатків тощо. Що стосується дискусії про кількість працівників в апараті. От нам закидають, що в нас, наприклад, аж 29 бухгалтерів. Коли в 2006 році я був обраний міським головою вперше, в структурі міськвиконкому було 37 самостійних управлінь. І всюди було мінімум два бухгалтери. Саме об’єднання споріднених функцій різних управлінь і відділів у рамках департаментів дозволило нам скоротити цей обслуговуючий персонал, – зауважив Сергій Одарич. – Також зазначу, що посада заступника не передбачає тієї відповідальності, яку несе керівник департаменту. Заступник міського голови не є розпорядником коштів, не виконує якихось адміністративних функцій. У той же час, структура департаментів зарекомендувала себе ефективно.

Розглянувши безліч пропозицій, та не схваливши їх, депутатська більшість таки затвердила нову структуру та загальну чисельність апарату Черкаської міськради та її виконавчих органів.

реклама

Коментарі  

 
+7 #1 нова структура 13.08.2011 08:19
питання як скоро будуть переведені працівники до нової структури?? мабудь до Кудрявцева?!
яким чином? через зільнення?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100