реклама Делікат

Квартири за програмою молодіжного кредитування у житловому будинку на вул. Байди Вишневецького, 78 у Черкасах отримали 19 молодих сімей. Дім здали в експлуатацію у серпні. Про це пише «Газета по-українськи».

Один із власників помешкання, чемпіон світу з кікбоксингу Сергій Черкаський, поки що з дружиною та дитиною живе у батьківському будинку в Чигирині. До того мешкав у гуртожитку.

Його двокімнатна – на 7-му поверсі.

– Ліфт не працює, але надіюся, що буде. А ні, то будемо далі спортом займатися. Я завжди жив на першому або другому поверсі, то захотілося повище. Спочатку думав брати однокімнатну, але коли з'явилася дитинка, то змінив рішення, – відчиняє двері Сергій Черкаський, 26 років.

Квартира площею 75 кв. м. Є два балкони – з кімнати й кухні. В одній із кімнат на бетонній підлозі мішки шпаклівки, три каністри ґрунтовки, рулон сітки.

– Кімнати великі. Такі, що й зал для тренувань можна зробити, – жартує, йдучи на балкон. На вікнах – склопакети. – Гарно тут – дерева, зелень. І спокійно. Наче й у центрі, але тихо. Правда, на ремонт доведеться витратити чимало. Це не Радянський Союз. Тоді хоч якийсь туалет і ванна була у новій квартирі. А тут – нічого. Найперше, що робитиму, підлогу, стелю і стіни. Доведеться витратити як мінімум 10 тисяч доларів.

У майбутньому планує перепланувати житло:

– Хотілося б зробити трохи більшою ванну кімнату, тому що туалет дуже широкий. І двері широкуваті. Можна буде арочку або двері-купе. Як тільки зробимо мінімальний ремонт, одразу переїдемо жити, бо з батьками нецікаво.

Він стояв у черзі на квартиру чотири з половиною року. Віддав $20 тис. першого внеску. Тепер щокварталу протягом 30 років сплачуватиме 2 тис. грн. Квартира коштує близько $60 тис.

Програма молодіжного житлового кредитування в області діє з 2002 року. За цей час квартири отримали 315 сімей.

– Щоб отримати житло, треба стояти на квартирному обліку й мати задекларований стабільний дохід. На сім'ю із трьох осіб – це 4–4,5 тисячі гривень на місяць. Має значення і вік. Кредит надають людині до 35 років. Він є пільговим, тому що погашається протягом 30 років при відсотковій ставці 3 відсотки, для сім'ї з однією дитиною – безвідсотковий, двома дітьми – держава погашає 25 відсотків суми кредиту і трьома – 50 відсотків. Перший внесок платять у розмірі 3 відсотки загальної вартості перед укладанням кредитної угоди і 3 відсотки при отриманні документів на побудоване житло, — розказує 49-річний Олександр Паливода, директор Черкаського регіонального управління фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. – У нас на обліку зараз 213 осіб, а програма діє тільки до 2012 року. Якщо її не продовжать, то люди перейдуть на інші програми. Зараз запрацювала «Доступне житло» – якщо людина може заплатити 70 відсотків за квартиру, то держава погашає решту.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100