реклама

реклама

Найактивнішу об’єднану територіальну громаду області – Білозірську днями відвідали консультанти Проекту ПУЛЬС, який за донорські кошти підтримує децентралізацію в країні. Фахівці поспілкувалися з очільником громади та виявили низку проблемних питань для сільських рад, які входять до ОТГ. Зустріч передувала візиту експертів Фундації Менеджерських ініціатив (Польща) щодо створення стратегії розвитку ОТГ.

Зокрема, сільський голова Володимир Міцук розповів, що наразі Білозірська ОТГ є зразком для багатьох початківців, у тому числі з сусідніх областей.

– Коли на навчаннях я розповідаю про досвід нашої громади, то люди веселішають. Нашій громаді 7 місяців, а цьому ще передувала робота упродовж року, - говорить Володимир Павлович. – Ми, як дитина, яка зіп’ялася на ноги. Тож нам потрібна конкретна стратегія розвитку.

Крім того, існує ще низка проблем, які в громаді не вирішені, а також законодавчих перепон, які необхідно усунути «у верхах». Для вирішення цих питань, просування ініціатив громади у нагоді стане допомога проекту ПУЛЬС. У ньому працюють консультанти з правових та бюджетних питань.

– Білозірська громада – серед флагманів, тут створені майже всі структурні підрозділи, необхідні для життєдіяльності громади, - говорить консультант із організаційно-правових питань Проекту ПУЛЬС Олена Кулик. – Наступний етап – це надання якісних послуг. І тут фахівці стикаються з низкою проблем, які зумовлені відсутністю нормативного регулювання. Головне наше завдання полягає у вивченні та узагальненні проблемних питань громади та підготовка їхніх пропозицій щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства. Приміром, чому певні послуги не можна надавати на місцях, не чекаючи субвенції від держави чи обходячи посередників. Зокрема, це стосується надання соціальних послуг, ремонту доріг, оформлення спадщини тощо? Щодо останнього, то ці повноваження, на думку сільського голови, може виконувати секретар  сільської ради. Потреба в таких послугах виникає кілька разів на рік. Проте, для цього фахівець повинен пройти навчання в нотаріуса упродовж року Зрозуміло, що це вимога, яка найближчим часом не може бути виконана…

У ході спілкування голова ОТГ поділився планами на майбутнє. Серед них - створення реабілітаційного центру, розвиток туризму, залучення інвестицій для розвитку відпочинку та оздоровлення на базі вільних площ у с. Ірдинь, налагодження механізму надання соціальних послуг. Володимир Міцук переконаний, що більшість проблем об’єднаних громад – це банальне небажання чиновників прощатися зі своїми повноваженнями.

Про досвід створення потужних гмін – об’єднаних громад у Польщі розповіли представники проекту «Українська асоціація майбутнього» Фундації Менеджерських Ініціатив.

– Маємо ситуацію, коли держава багато декларує, і щоб відбулися реальні зміни – потрібно надати право громадам висловитися, які їм потрібні умови для об’єднання, - зауважує консультант із бюджетних питань Олексій Педаш. – Потрібно дати громадам розуміння, як вони зможуть функціонувати найперше фінансово в умовах децентралізації. Сьогодні громади мають можливість самостійно встановлювати ставку єдиного податку, податку на землю та податку на нерухомість, адже вони складають частину місцевого бюджету.

Гості також наголосили, що відповідь на питання, чи потрібна децентралізація – це порівняння економік України та Польщі. Польські експерти вивчають ситуацію в ОТГ України, аби восени написати для них стратегії розвитку. Консультанти ПУЛЬСу наголосили, що всіляко сприятимуть упровадженню майбутньої стратегії.

Про це інформують представники програми «Пульс»

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #4 8828 12.04.2016 10:53
Цитую Колега:
Прочерк, у заголовку ПРО ЗМІНИ.

Треба не тільки заголовки читати, колега :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Воодимир 12.04.2016 10:39
Білозірський голова дуже про свій карман дбає, "теля ще в гузні", а він уже собі зарплату у 18000 грн зробив))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 правда 12.04.2016 10:26
Цитую Колега:
Прочерк, у заголовку ПРО ЗМІНИ.

та ні ж бо, мова йде про гміни, ті, які у Польщі. Вчитайтеся....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Колега 12.04.2016 10:14
Прочерк, у заголовку ПРО ЗМІНИ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100