реклама

реклама

Реальне розв’язання проблеми муніципальних та індустріальних відходів Черкас і ближніх територій пропонують інвестори. У четвер вони презентували в ОДА техніко-економічне обґрунтування інноваційного проекту зі створення модульного сміттєпереробного заводу, повідомляє офіційний сайт Черкаської облдержадміністрації.

Перемовини з інвесторами розпочалися ще у 2014 році. Тоді ж в області підписали відповідний меморандум про співпрацю з локальним партнером «OAK Utility Solutions and Development» – підприємством «КООР International UA». Реалізація запропонованого інвесторами проекту дасть можливість переробляти відходи не тільки міста Черкаси, а й з районів, які розташовані в радіусі до 50 км від обласного центру.

– У межах цього проекту ми намагаємося одночасно розв’язати два питання: забезпечення електроенергією населення та переробка сміття, кількість якого постійно зростає, – зазначив виконавчий директор компанії «OAK Utility Solutions and Development» Гарет Браун. – Фінансова модель запроектованого виробництва розрахована на 25 років гарантованої поставки сировини. Технологія піролізу дозволяє використовувати не лише муніципальне сміття, а й біосировину, сільськогосподарські та промислові відходи.

Екологічно безпечний та економічно вигідний новобуд планують розмістити у промисловій зоні Черкас, де вже є розвинена інфраструктура. Орієнтовно інвестори обрали для цього наявні індустріальні потужності «Хімволокна». Завод перероблятиме за добу до 500 тисяч тонн твердих побутових відходів та, завдяки використанню технології термічного піролізу, даватиме на виході до 18-20 МВт електроенергії на годину. Завдяки ж модульній системі, яку планують використовувати на підприємстві, за необхідності буде можливість збільшити сміттєпереробні потужності.

За умови якнайшвидшого розв’язання низки юридичних питань та отримання відповідних дозволів, пілотний проект розпочнуть втілювати вже найближчим часом. На будівництво ж заводу знадобиться близько 1-1,5 року. Докласти максимум зусиль для реалізації проекту обіцяють обласні й міські владці.

– Проблема відходів для Черкащини надзвичайно важлива, – зауважив заступник голови–керівник апарату облдержадміністрації Сергій Овчаренко. – Разом із міською владою будемо спільно працювати над тим, аби в Черкасах запрацював завод із комплексної переробки твердих відходів. Це дозволить вирішити проблему стихійних сміттєзвалищ та утилізації відходів. Як це роблять у країнах Європи. Лише ми відводимо все нові території для полігонів, заміть того, щоб переробляти сміття.

За підсумками минулого року в області утворилося понад 500 тис. тонн твердих побутових відходів, із них лише 9% використовується як вторинна сировина. В області 430 сміттєзвалищ і полігонів, більшість яких перевантажені.

Нагадаємо, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко повідомив, що продовжує переговори із інвесторами, які мають на меті побудову сміттєпереробного заводу.

Від "ПРОЧЕРКУ": Усі цифри і дані були подані відповідно до офіційного сайту облдержадміністрації. Редакція не редагувала прес-реліз та не несе за нього відповідальності. Проте офіційна установа після публікації прес-релізу підредагувала його на власному сайті, очевидно, зрозумівши, що в цифрах є ряд неточностей.....

реклама

Коментарі  

 
+3 #9 Искренне Ваш 01.05.2016 23:37
Городской власти и прочим подписантам следует сделать усилие и призадуматься над перспективой дальнейшего своего пребывания в Черкассах после участия в реализации этого сомнительного проекта. Первое что надо сделать - это выставить такой Прайс, чтобы хватило на переезд и жизнь в другой стране. Второе, побыстрее слить свои активы в Черкассах. Третье, поменять свою фамилию и своим детям тоже. Информационный Шухер и перекрывание улиц горожанами окажутся для вас цветочками :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #8 Сеня Рудик 01.05.2016 13:19
Здається автор щось наплутав із цифрами. 500 тис тон сміття за добу... Де його стільки взяти? (мабуть правильно 500т). А от що таке 20МВт за годину - це вже загадка складніша. Якщо автор не знає в яких величинах вимірюється енергія, а в яких потужність, то не потрібно оперувати такими термінами і такими величинами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #7 бульба 30.04.2016 21:20
Цитую Язон:
Цитую Искренне Ваш:

Брехать - грех. Тем более под пасху. Мусоросжигатель ный завод - это, конечно, не клумба с фиалками. Но 25 лет назад в Черкассах "загрязнителей уровня ТЭЦ" было с десяток. Но и тогда по объёмам выбросов и их токсичности мы и рялом не стояли ни с Днепродзержинск ом, ни с Мариуполем. Да, и ещё: по каким же улицам какого города у тя колонны мусоровозов из Смелы в Черкассы поедут? Когда они в Гернимовку едут и твоё дерьмо людям под окна вываливают - тебя всё устраивает?

Такі прав ти. Всім невигідно пам'ятати , що при "загниваючому" совку десятки заводів і підприємств виробляли продукцію, до речі може й сто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Язон 30.04.2016 18:03
Тут вопрос в другом. Черкассы в месяц выдают 50-50 тысяч кубов мусора. А мощность завода заявляют 500 тыс.тонн в сутки - столько мусора выдаёт за год вся область. Так на кого НА САМОМ ДЕЛЕ проект рассчитан и кому мы крайние будем?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #5 Язон 30.04.2016 18:00
Цитую Искренне Ваш:

Брехать - грех. Тем более под пасху. Мусоросжигатель ный завод - это, конечно, не клумба с фиалками. Но 25 лет назад в Черкассах "загрязнителей уровня ТЭЦ" было с десяток. Но и тогда по объёмам выбросов и их токсичности мы и рялом не стояли ни с Днепродзержинск ом, ни с Мариуполем. Да, и ещё: по каким же улицам какого города у тя колонны мусоровозов из Смелы в Черкассы поедут? Когда они в Гернимовку едут и твоё дерьмо людям под окна вываливают - тебя всё устраивает?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Язон 30.04.2016 17:52
Ясно всё было ешё кгда в 89-90гг. ездили на коленки падать перед жителями Вергунов, чтобы согласились свалку потерпеть ,потому что Пантелеймоновка , получив трассу, заблокировала строительство новой свалки. Потом долго уговаривали жителей Геронимовки, временами чуть до силового противостояния не доходило... Ещё тогда нашли и проект завода, и инвестора, готового его строить - за право собственности на отсортированные отходы. Но ушёл Косарев, продвигавший этот проект, и всё застопорилось. А город продолжапет штамповать по 2 тыщи кубов в день только ТБО, не считая предприятий. И куды их девать?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Искренне Ваш 30.04.2016 09:30
2.Под видом благих намерений намечается адова афера. Проблемы: 3. В Черкассах по многим параметрам уже есть превышение ПДК в атмосфере (спросите у санстанции). Еще один загрязнитель - уровня ТЕЦ и Черкассы перегоняют по экологическим прелестям Днепродзержинск , Мариуполь и Кривой Рог. А сказки про волшебные свойства пиролиза, мегасупер фильтров и прочих граммофонных труб оставьте для любителей огненной воды обитающих на крайнем севере.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Искренне Ваш 30.04.2016 09:30
Под видом благих намерений намечается адова афера. Проблемы: 1. Логистика. Нигде не афишируется, что объем мусора из Черкасс недостаточен - собираются увеличивать за счет Смелы и Золотоношы. Представьте поток мусоровозов, которые движутся по улицам. 2.Хранение и подготовка перед уничтожением. Мусор влажный, неоднородный, попадаются опасные отходы. Потоки фильтрата - опаснейшего вещества куда будут отводиться ? Наверное в очистные Азота или в грунт. От терриконов мусора - вонь, разносчики заразы по всей округе (крысы, птицы). Жителям района Д, Хуторов, Химпоселка, ЧервСлободы, и особенно ул.Первомайской приготовиться к падению цен на недвижимость до уровня нуля.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 федор принципиальный 29.04.2016 16:33
Уже пятый илишестой,как только падает в кресло обещает завод-лучше молча строили бы,народ не тупой и оценил бы работу балабол ли ты или патриот города,трепать языком,не мешки таскать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100