реклама Делікат

Губернатор впевнений, що 32 контролюючі служби готові боротися зі "спекуляціями" на продовольчому ринку

Губернатор впевнений, що 32 контролюючі служби готові боротися зі "спекуляціями" на продовольчому ринку

Ціни на гречку контролюватиме влада, але фермери все одно прогнозують її подорожчання

Про те, що ціни на продукти харчування перебувають в області під контролем влади, заявив днями голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Спроби деяких підприємців підвищувати ціну на продукти він назвав «політичною спекуляцією».

– До мене на вулиці звертаються люди і кажуть, що просто на ринку Черкас гречка підвищилася в ціні майже до 15 гривень за кілограм! І це у нас, в хліборобській області, яка займає перше місце в Україні за врожайністю 2010 року! – обурювався губернатор. – Пам’ятаю, як підвищувались ціни на хліб в Умані. Тому я дав доручення заступникам провести рейд продовольчих ринків Черкас. Результати були промовисті. Та це просто штучне підвищення цін. Об’єктивних підстав для цього немає. Тож хочу попередити всіх, хто планує наживатися на черкащанках: ціни на продукти харчування будуть під контролем обласної влади, під моїм особистим контролем. Крім того, в області працює 32 контролюючих органи… Тому докладемо зусиль, щоб таких політиків від бізнесу поставити на місце.

Однак фермери прогнозують, що ціни і надалі зростатимуть, тож не виключено, що скоро вона коштуватиме 20 грн/кг.

Істинно український продукт пішов у тінь

Істинно український продукт пішов у тінь

– Я думаю, що різним інститутам влади не треба було робити заяви про те, що у нас все гаразд з урожаєм 2010 року. Я передбачав ще раніше, що цього року на ринку зерна матимемо проблеми. Нині Україна може скоротити експорт зерна. Але це макроекономіка, а є питання мікроекономічні, зокрема, це стосується і ціни гречки, – говорить голова Черкаської обласної асоціації фермерів Сергій Стецюк. – Звичайно, дефіцит на гречку виник через те, що її, перш за все, посіяли недостатньо. А по-друге, цю культуру останні роки скуповували по низькій ціні і тому вона стала нецікавою для товаровиробників. Якщо торік восени тона гречки коштувала близько 2 тис. грн., то сьогодні гречку купують по 5-6 тис. грн. за тону. А коли виникає ажіотаж, то з’являються і ділки, і ситуація стає не зовсім контрольованою. Тому державі треба брати під контроль ситуацію. Але ж якби держава могла реагувати через Держрезерв чи Аграрний фонд за тиждень чи декілька днів, то це одна справа. А ці ж організації місяцями готуються до проведення такої роботи, а тоді у них то грошей немає, то ще чогось. Тому сьогодні, я б сказав, гречка пішла в тінь. І малоймовірно, що вона подешевшає. Її ціна, думаю, коливатиметься в межах 15-20 грн. за 1 кг. Звичайно, ринок можна наповнити імпортною гречкою, наприклад, привезеною з Китаю. Це б збило ціну на неї наполовину, але цим треба комусь займатись. Взагалі ж, прикро, що в нас така проблема виникла, адже гречка вважається істинно українським продуктом, та й корисна вона дуже як продукт харчування.

Фахівці вважають, що вирішити ситуацію допоміг би сільськогосподарський ринок.

– Для фермера чим менший урожай, тим краще, бо зростає ціна зерна. Тому заяви влади про зниження цін на продукти харчування на фермерів не вплинуть. Вони все одно продаватимуть продукцію так, як вважають за потрібне. Однак, якщо влада жорстко вмішуватиметься в ціноутворення, така продукція як гречка може взагалі зникнути. Її просто не будуть вирощувати. Бо тиснути на ринок не можна, він сам визначає вартість продукції, – говорить виконавчий директор Асоціації фермерів та землевласників Черкаської області Михайло Галамага. – Крім того, на ринку ціну формують кланові структури. Бо селянин привезе продукцію, а представники згаданих структур одразу проконтролюють ціну. І якщо дешевше продаватимеш, то вони підійдуть і набють пику. На цьому розмова закінчиться. От в контролі за такими структурами держава і проявила б себе. А ще треба організовувати сільськогосподарський ринок, де б фермер-одноосібник, що вирощує продукцію, міг сам її спокійно продати, і, можливо, дешевше, ніж в інших місцях.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 свідомий виборець 01.09.2010 14:49
та скоро у нас вся область піде у тінь
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100