реклама Делікат

"У Черкасах побільшало випадків трихомоніазу..."

"У Черкасах побільшало випадків трихомоніазу..."

Гарна новина: випадків сифілісу в області поменшало. Погана новина: ця хвороба все частіше набуває безсимптомних форм. Ну хіба що трішки збільшені лімфовузли в паху… Як розповідає лікар-дерматовенеролог обласного шкірвенди­спансеру Тетяна Цимбал, «класична» висипка при цьому захворюванні зараз трапляється нечасто. Тож інфіковані можуть нічого не підозрюючи заражати інших, інформує обласна газета «Черкаський край».

 Настороженість щодо цієї хвороби, нагадує лікарка, треба виявляти, якщо на статевих органах спочатку з’явилась неболюча виразка — і сама собою минула. Після цього з’явилось висипання на шкірі, на статевих органах, в анальній області. Може вражатись і горло, при цьому голос стає хриплуватим.

— Чи не пов’язане зменшення кількості хворих на сифіліс з тим, що люди налякані поширенням СНІДу?

— Просвітницька робота таки йде на користь. Зараз найчастіше заражаються на сифіліс люди, які зловжили алкоголем і не конт­ролювали своєї поведінки, не пам’ятають, що було й з ким. Інша категорія — стосунки базувались на довірі: мовляв, працюємо ж разом, або — сусіди, давно знаємо одне одного, «такого» не може бути. Але багато громадян зараз влаштовуються на роботу неофіційно, не проходять медоглядів. Вони можуть почуватися добре, й навіть самі не підозрювати, що завдають комусь лиха.

— Але ж «сітки» на «вилов» венеричних захворювань розставлені щільно: при будь-якій здачі аналізів обов’язково лікар виписує й направлення на реакцію Вассермана.

— Часом люди навіть нервують, навіщо лор чи стоматолог направляє перевіритись на вензахворювання. Але, зважаючи на ймовірні приховані форми сифілісу, це для користі самого ж пацієнта. Вассерманізацію проводимо планово у школах, обстежуючи старшокласників, у вишах, при госпіталізації пацієнтів і ще в цілому ряді випадків. Навіть два-три виявлені таким чином захворювання — це важливий для суспільства результат.

— Опишіть середньостатистичного хворого на сифіліс.

— Це особа 29-37 років, чоловік або жінка — кількість їх однакова.

Але те, що цієї хвороби поменшало, не повинно розслаблювати людей. Адже побільшало випадків трихомоніазу: так, за перше півріччя ц.р. тільки офіційно зафіксовано їх 1458 по області, 303 по Черкасах. Ускладненнями цієї хвороби є хронічні запалення, безпліддя, викидні.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100