реклама Делікат

cirk1 Вікторії Прокопенковій з Катеринополя —  5 років. Дівчинка народилася сліпою на ліве око. Зовні цей дефект на обличчі дитини непомітний. Тільки коли дівчинці закрити долонею зряче око, вона починає плакати, боїться темряви. Мама, 48-річна Світлана Анатоліївна, дізналася про доньчину сліпоту тільки після того, як Віка пішла в дитсадок. Там під час медичного огляду сліпоту виявив педіатр. Вже пізніше дитині  встановили діагноз — вроджений токсоплазмовий хореоретиніт, повідомляє обласна газета «Черкаський край».

 — Сказали, що ніяка операція не допоможе, — розповідає Світлана Прокопенкова. — Треба лікуватися, щоб не перейшло на зряче. Недавно знайомі знайшли в Інтернеті, що це воно щось зв’язане з котами. Тепер згадую, що на початку 90-их  два роки робила контролером у переїзному зооцирку. Заробляла добре. А там тигри, ягуари, пантери. Ну, словом, з родини котячих. Може, воно ще з тих пір пішла інфекція? То я тепер котів у дворі і близько  не держу.

— До нас приходить один котик, — щебече говірка Віка. — То я до нього кажу: “Чіп!” — і він зразу тікає. Мама котиків не дозволяє гладити.

Коментар фахівця

Людмила Назарова, завідуюча приймальним відділенням, дитячий інфекціоніст:

— Збудник токсоплазмозу — одноклітинний паразит. Потрапляючи в організм, він вражає нервову систему, ендокринну, улюбленим місцем його локалізації є головний мозок, очі і репродуктивні органи.

cirk2 Скільки у нас в області випадків захворювань, статистика не ведеться, адже 99 відсотків людей мають антитіла до токсоплазмозу — тобто колись були інфіковані, й організм швидко виробив “зброю” проти цієї хвороби. Токсоплазмоз у більшості випадків протікає безсимптомно або легко: під виглядом ГРЗ — нежить, кашель, червоне горло, припухлі лімфовузли, або це незрозумілої причини температура, зниження працездатності, слабкість, головні болі, нервозність. І все проходить без лікування.

Але близько п’яти осіб зі ста мають важкі симптоми — ті, у кого знижений імунітет. Проявом токсоплазмозу може бути енцефаліт, міозит (у товщі м’язів іноді можна намацати ущільнення і навіть кальцифікати), міокардит, вегето-судинна дистонія, розлади менструального циклу, імпотенція, вторинна надниркова недостатність, ураження очей.

Заразитись людина може від хворих тварин, домашніх і диких, в тому числі від птахів (60-ти їх різновидів). Та головним джерелом інфекції є кішка (і родина котячих загалом): вона їсть заражених токсоплазмою мишей, сире м’ясо, в якому також може бути цей збудник, саме в шлунку котячих токсоплазми розмножуються, і тварина виділяє в зовнішнє середовище велику кількість ооцист (збудник вкривається міцною оболонкою і зберігає життєздатність у зовнішньому середовищі до року).

Тож якщо дитина грається в пісочниці, де можуть бути випорожнення кішки, або якщо людина їсть немиті овочі з городу (а там теж гуляють коти), вживає термічно недооброблений фарш, сирі яйця (всередині них також можуть бути токсоплазми) — це ризик захворіти.

Та найнебезпечніший токсоплазмоз для плоду, що розвивається в утробі. Якщо в організмі вагітної жінки є збудник токсоплазмозу, він проникає крізь плаценту й може або викликати смерть плоду, викидень, або спричинити порушення розвитку плоду, й дитина може народитися інвалідом.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100