реклама

реклама

До 25-річниці Незалежності України на Уманщині презентували дві книги: ««Уманщина у плині літ(І частина)» та «Герої серед нас». Остання присвячена героям АТО району, які зараз  захищають країну та які віддали за неї своє життя.  До друку книги готували близько 9 місяців. Над їхнім створенням працювали  вчителі, бібліотекарі, краєзнавці, сільські голови та громадські діячі. Про це пише center-news.com.ua

9b8bb3eb74bd3cd97bb3679c60950d61_L

За словами голови районної ради Оксани Супрунець, ідея написання книг виникла у грудні 2015 року. Тоді відбулася зустріч очільників Уманщини із бійцями АТО та волонтерами. Ідею підхопили Тетяна Чорномаз, Богдан Чорномаз, та Надія Тульчинська . А далі почалася клопітка робота.

Книга «Герої серед нас» розповідає про бійців АТО , мешканців Уманського району, які зараз захищають нашу країну від нападників, та про тих хлопців, які  віддали за неї своє життя. Перші її примірними під час презентації вручили рідним загиблих героїв.

« Я хочу подякувати рідним героїв. Адже за те, що ми  сьогодні живемо, працюємо, народжуємо дітей їхні чоловіки, сини, брати поклали своє життя, - говорить депутат районної ради Володимир Мальченко. - Хотів би підняти питання і стосовно  нашого невеличкого села Шарин, де досі триває конфлікт щодо перейменування вулиці та надання їй імені Володимира Рижака. Це питання має бути вирішено. Ми повинні всі  разом із громадськістю, депутатами прикласти максимум зусиль та  спокійно провести таку роботу, щоб люди гордилися цією дитиною.

До роботою над книгами  також долучилися вчителі, директора шкіл, методисти та небайдужі мешканці району.  У книзі «Уманщина у плині літ (І частина)» історія району вперше написана без білих плям.

RbpI7xGPIhE

- Нарешті ми маємо право сказати правду про нашу історію і зафіксувати народну пам’ять. Для  Уманського району «Уманщина у плині літ» - це перша книга, яку писав сам народ – вчителі історії, краєзнавці, бібліотекарі, - ділиться з нами одна із авторів  книг Тетяна Чорномаз. - Ці дві книги це продовження на шляху до порозуміння між різними верствами українського суспільства. Бо всі вороги, які окуповували Україну ссали кров з нашої землі, намагалися нас розділити, щоб ми між собою гризлися і цькували один одного, аби ми не могли створити власної держави. Але наша країна навпаки згуртувалася.  І сьогодні за допомогою волонтерів народ створив українську армію і продовжує її творити.

- Написати історію району і кожного села окремо - це дуже складна праця. Я пам’ятаю із яким захопленням та ентузіазмом всі бралися за цю важку роботу. І я просто щаслива, що мені довелося працювати з усіма народними творцями книги. Ми вперше писали історію без білих плям та побоювання, - розповідає співавторка «Уманщина у плині літ (І частина)» Надія Тульчинська.

- Якщо врахувати, що наша країна зараз у війні, в інформаційній війні, яка охопила всю країну, то якраз книги,  які висвітлюють історичні події нашого минулого дуже потрібні. Під час створення  «Уманщина у плині літ (І частина)» я використав опис подій, які зберігалися  у спеціальних архівах. Використовував лише цитати, аби люди знали своїх предків. Ця книжка вперше висвітлює історію тих людей, які боролися за Україну, за нашу державність, - додає Богдан Чорномаз.

Фінансову сторону створення книг на себе взяли товариство «Аграрії Уманщини», керівники сільськогосподарських підприємств та депутати районної ради.

Проте на цьому робота не завершується. Далі історики та краєзнавці візьмуться за вихід у світ другої частини книг

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100