реклама

реклама

архівне фото

архівне фото

У черкаських ломбардах, залишивши під заставу якусь матеріальну цінність: золото, побутову техніку, мобільні телефони й навіть автомобіль, можна отримати швидко і без зайвих запитань певну суму грошей. Єдина проблема – максимальна сума, яку можна отримати в ломбарді під заставу, і ринкова вартість речі досить суттєво розходяться. Про це повідомляє обласна газета «Нова Доба». Різна й оціночна вартість речей у різних ломбардах. Аби отримати бажану суму, краще зайти в кілька установ.  Заради експерименту журналісти  оцінили свої мобільні телефони в кількох ломбардах Черкас. Так,  за телефон, який було придбано місяць тому за 1 200 грн, працівники ломбарду були готові заплатити 200 грн.  За телефон, що коштує майже 4 000, запропонували 500 грн. А за телефон вартістю близько 6 000, щоправда, з розбитим екраном, але в робочому стані, були готові забрати аж… за 40 грн.
Як пояснив оцінювач-експерт одного з черкаських ломбардів Ігор Кам’янецький, на вартість речі суттєво впливає її технічний стан, «стаж» роботи, наявність документів та комплектація. Так, за нову техніку в повній комплектації та з гарантійним талоном можна отримати до 50% її вартості, за річ, термін служби якої 6, 7 років – усього 15%.   За ювелірні прикраси можна отримати до 80% оціночної вартості виробу, яка на сьогодні становить 209–239 грн за 1 г золота 585 проби у виробі. При цьому у випадку з «ювелірними виробами» в розрахунок не беруться ні художня цінність прикраси, ні вартість кольорового каміння-вставки.
Подібний підхід не має великого значення в тому випадку, якщо людина твердо планує викуповувати річ.  Сумно буде, якщо викупити своє майно не вийде. Та, як зізнаються працівники ломбардів, їхні клієнти, зазвичай, викуповують свої речі, не хочуть розлучатися з ними за безцінь.
Залежно від суми та строку кредиту відсоткова ставка в різних ломбардах становить 0,4–2% на день. Чим більша сума, тим нижчі відсотки за користування грошима. Так, наприклад, заклавши ланцюжок із дорогоцінного металу за 100 грн, за кожен день користування позикою доведеться платити 0,8%, тобто 80 копійок. І скромні 0,8 % перетворюються на 24 % на місяць або 288% на рік. У разі, якщо позичальник не встигає вчасно викупити річ, вартість кредиту в ломбарді збільшується за рахунок пені. Як правило, за кожний прострочений день із «забудькуватого» клієнта стягується пеня в розмірі 1–2% за день від суми позики.  Та в ломбардах прекрасно розуміють, що з такими відсотками за рік ніхто річ не викуповуватиме, тому гроші намагаються позичати не більше як на місяць. Якщо клієнт своє майно забирати не збирається, його виставляють на продаж.
Закласти в ломбард можна не все. Існує цілий список предметів, здати які в ломбард не вдасться. Це предмети, що офіційно заборонені до обігу в Україні. Наприклад, зброя, як холодна так і вогнепальна. Причому байдуже, діюча вона чи антикварна.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100