реклама Делікат

Цьогоріч Черкаська область посіяла 585 тисяч гектарів картоплі - і зібрала понад 1 мільйон тонн. Потреби ж області у картоплі забезпечують 200 тисяч тонн. Про це на засіданні в Черкаському прес-клубі реформ повідомив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Олексій Сизоненко.

– На сьогодні запаси картоплі майже повністю закладено до сховищ: до 67% – у населення, решта – у закритих закладах. Ми повністю забезпечили закриті та навчальні заклади овочами і картоплею. Щодо овочів, то було посіяно понад 20 тисяч гектарів – а вал складає понад 300 тисяч тонн. Враховуючи норми споживання, овочів виростили майже вдвічі більше потрібного. Тож область плодоовочевою продукцією цьогоріч забезпечена з надлишком, – зазначив Олексій Сизоненко.

Щоб вирішити проблему перевиробництва плодоовочевої продукції, Головне управління агропромислового розвитку запропонувало її збут до ряду регіонів – передовсім, південних – у зв’язку із тим, що там ця продукція дорожча. І ще частина продукції забезпечить овочами столицю.

– Водночас, щоб не допустити різкого коливання цін, обласна влада уклала угоди із рядом фермерських господарств - і на міжсезоння в області закладено 2 тисячі тонн картоплі та інших овочів, - повідомив Олексій Сизоненко. - Регулюватиме ціни на ринку облспоживспілка, яка - у випадку підвищення цін - братиме продукцію у фермерських господарств і таким чином збиватиме ціну.

Переважна більшість овочів у області вирощується населенням та фермерами (таких у області понад 30), СТОВи сьогодні цим майже не займаються.

За словами Олексія Сизоненка, перевиробництво овочевої продукції в області пов’язано з тим, що цьогоріч було і посіяно більше, і урожайність виявилася порядок вищою, ніж торік. Як результат - продукцію збували просто з поля, ціни на овочі знизилися у кілька разів.

Для кожного виду продукції рослинництва необхідне окреме сховище, щоб зберігати його в особливому режимі. Якщо сільгоспвиробник виростить хороший урожай, але не матиме де його зберігати - він отримує проблему зі збутом, а ринок - проблему з перенасиченням продукцією. Сьогодні область має проблему з тим, куди збути вирощене – а після нового року матиме проблему з тим, що почнуть рости ціни на продукцію, яку сьогодні можемо виростити, але не зможемо зберегти. В результаті, маємо сезонні цінові коливання.

Вихід - будувати сучасні овочесховища. Проте, європейські технології дуже дорогі: спорудження сховища на 1 тонну продукції коштує 1 тисячу євро. І банківський кредит на спорудження такого сховища зможе отримати далеко не кожен сільгоспвиробник.

- Наразі на Черкащині – 22 овочесховища, але усі вони споруджені ще «дідівським» способом. Через це їх заповнюють зазвичай на  60% - технології зберігання такі, що 30% продукції просто зіпсується, - зазначив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Олексій Сизоненко. - Сьогодні Головним управлінням агропромислового розвитку розроблено програму розвитку овочівництва Черкашини до 2015 року, що пройшла обговорення на колегії Черкаської ОДА і чекає затвердження сесією обласної ради. Програмою передбачено комплекс заходів стосовно самостійного забезпечення регіону овочевою продукцією у повному обсязі. Зокрема, це і будівництво біля 5 овочесховищ, що загалом забезпечить можливість зберігання в області до 40 тисяч тонн овочів. Перші сучасні овочесховища мають з’явитися на Черкащині до 2014 року.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Знающий 09.11.2011 23:27
Очередной бред в стране! Мало урожая - плохо (нечем людей кормить), много урожая - плохо (негде хранить). Парадокс! Кормили весь СССР и Европу,а теперь себя не можем (гречку в Китае покупаем). Позорище таким горе-руководителям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Ню-ню 09.11.2011 11:12
******! Природа подарувала їм врожай, а вони не тільки не здатні ним розпорядитися, а ще й ціни в магазинах не збивають. Слава ПР і СС!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100