Цього року перші зелені пасмуги відпочивальники пляжу «Живчик» помітили після Івана Купала. Це трохи пізніше, ніж торік, пише «Черкаський край». Щонайменше півдесятка обласних державних служб можуть прокоментувати цвітіння вони у Дніпрі, але, звісно, жодна не може цьому зарадити. Бо ж проблема – у мілководді Кременчуцького водосховища, в застої води (до ГЕСів дніпровська вода переміщувалася від Києва до Херсона за сім-десять діб, тепер – за квартал, а то й за півроку, кажуть екологи), у високих температурах, при яких вода втрачає кисень, в забрудненні річки фосфатовмісними миючими засобами. Вода шукає способів самоочищення, як-от і цвітіння.

4a0ad11a668a4a46247414f8e894e909_XL

Як застерігає Юрій Бондаренко, завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», купатись у зеленій воді не варто: водорості можуть викликати алергію, а якщо заковтнути такої жижі – можливі кишкові розлади, особливо у малюків.

Що показує моніторинг Дніпрових вод та акваторії пляжів, який проводить вище зазначений лабораторний центр? Поки що начебто все не так і страшно:

– У період купального сезону виявлене перевищення гранично допустимих концентрацій щодо забарвленості та наявності плаваючих домішок у восьми пробах із 63, досліджених за санітарно-хімічними показниками, – констатує лікар із загальної гігієни Алла Балабан. – А також у восьми пробах із 71, перевірених на мікробіологічні показники, – перевищення індексів лактопозитивної кишкової палички та кишкової. Йдеться про пляжі «Соснівський-1» (берег від залізничного насипу до спуску по вул. Пролетарській), «Смілянський» (пляж навпроти будинку № 89 по вул. Героїв Дніпра) та ТОВ «ВАІС» «Митницький» (пляж від узвозу Богдана Хмельницького до вулиці Героїв Дніпра, 50).

Раніше ЗМІ повідомляли, що вода на жодному з пляжів Києва (а він вище за течією Дніпра) не відповідає нормам й на усіх заборонено купатися.

Фото Олега Ганіна

реклама

Коментарі  

 
+5 #4 Сільпо 30.07.2017 20:30
Баню закрили, дНіпро закрили, а Петя віршика придумав, прощай немитая вкраїна ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 и природа вас услышит 30.07.2017 10:30
Цитую Дніпро капут:
А поросячий будиночок, ви б, шановний і самі б побудували, як була б можливість ) І ніхто іх не знесе повірте ) чуєте ? ніхто !))


Ну-ну, самостройте в стометровой линии и дальше, а десятки тонн нечистот в день напрямую попадают в р.Днепр. Но при этом, за двухметровыми заборами, давай в одну дудку дудеть о глобальном изменение климата. Понятно, что никто не верит, каждое лето все хуже и хуже.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Дніпро капут 29.07.2017 18:22
А що ви хотіли ? замість роскошної річки зробили каскад озер, ток дніпра уповільнився, вода стоїть, клімат як у середній азії через це, адже ще Шевченко писав - реве та стогне Дніпр широкий-тобто - був природній кондей із охолоджених водою повітряних мас... Тож і температура у місцевості до будівництва гідрокаскадів була приємна свіже повітря, що не прогрівалося вище 25 у берега річки. Дякуйте, що встигли на свій вік покупатися - через декілька років то буде суцільне болото, шановні. А поросячий будиночок, ви б, шановний і самі б побудували, як була б можливість ) І ніхто іх не знесе повірте ) чуєте ? ніхто !))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 підрахуй собачі хатинки 29.07.2017 17:13
Незаконне приватне будівництво зі своїми нечистотами, яке простий народ ознаменував як "собачі хатинки" і є головною проблемою якості води в Дніпрі. Може вже пора назвати все своїми іменами та владі діяти?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100