реклама Делікат

Фото: kyiv.comments.ua

Фото: kyiv.comments.ua

У Черкасах зареєстровано два лабораторно підтверджених випадкизахворювання на кір, один з яких був завезеним із Львівської області. Крім того, зафіксовані 3 випадки підозри на кір у двох дорослих та дитини.

  На території України з серпня цього року спостерігаються ускладнення епідситуації стосовно захворюваності на кір, що пов’язано із завезенням кору з Європейських країн, де фіксується значний підйом захворюваності. За інформацією Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, із січня по жовтень 2011 року у 42 країнах Європейського Регіону зареєстровано понад 31 тис. випадків кору. Захворювання реєструються серед усіх вікових груп населення – від немовлят першого року життя до  дорослих – старшиїх 50 років.

За останні місяці 2011 року відзначається ріст захворюваності на кір у західних регіонах України, де на території 7 областей станом на 20.12.2011рік зареєстровано 324 лабораторно підтверджених випадки кору та 770 випадків підозри на кір (матеріал від хворих знаходиться на дослідженні у вірусологічних референт-лабораторіях). На фоні спорадичної захворюваності вже реєструються спалахи в організованих колективах. Так, з 01.11. по 13.12.2011рік зареєстровано 13 спалахів у трьох областях, під час яких постраждало 115 осіб.

Зростання захворюваності на кір пов'язано з черговим епідемічним підйомом захворюваності, який спостерігається кожні 5 років. За період з 2000 по 2010 роки в Україні зареєстровано два епідемічних підйоми захворюваності на кір (у 2001-2002 та 2005-2006 роках), під час яких захворюваність на кір в країні зростала у десятки разів. В області останній підйом захворюваності зареєстрований у 2006 р., під час якого перехворіло  1137 осіб, показник захворюваності зріс майже у 12 разів.

Крім того, відбувається накопичення неімунного контингенту серед населення, у результаті зниження обсягів охоплення профілактичними щепленнями дітей за останні 3 роки, що пов’язано з погіршенням централізованого постачання вакцинних препаратів на державному рівні, а також зростанням кількості нещеплених дітей з причин необґрунтованих відмов батьків від щеплень.

Необхідно зрозуміти, що кір це не тільки дитяча інфекція: нею може захворіти будь-яка людина, що не хворіла на кір раніше. Кір небезпечна своїми ускладненнями, частіше всього у вигляді пневмоній, енцефалітів, менінгоенцефалітів, що у осіб з ослабленим імунітетом може закінчитися летальним наслідком.

Першими ознаками захворювання є підвищена втомлюваність, кашель, нежить, набряк нижніх повік, почервоніння кон’юнктив, підвищення температури тіла. Тому своєчасне звернення за медичною допомогою та лікування може попередити виникнення ускладнень.

Заразитися  кором  дуже  легко, навіть на відстані 10 метрів від хворого, у  зв’язку  з  чим єдиним і надійним засобом його профілактики є своєчасна імунізація дітей згідно термінів, визначених Календарем профілактичних щеплень. Про це повідомляє прес-служба Черкаської ОДА.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100