реклама
Sucurity Police

реклама

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко разом зі своїм заступником Геннадієм Шевченком сьогодні провели зустріч із родичами загиблих в АТО. Під час розмови йшлося про вшанування пам’яті військових, зокрема, – торкнулися теми облаштування в Черкасах меморіального комплексу. За три роки війни на Донбасі своє життя віддали під час бойових дій 26 військових із обласного центру, повідомляє прес-служба міськради.

IMG_9860

Передусім, рідних загиблих на східних кордонах держави бійців непокоїть локація, де встановлять майбутній пам’ятний комплекс. Сім’ї бачать його на площі Слави уздовж вулиці Хрещатик. Натомість топонімічна комісія на одному зі своїх засідань вирішила облаштувати монумент трішки далі – на місці стели «частинам і з’єднанням, які визволяли Черкаси» (її ж – перенести).

– На наш погляд, пам’ятник загиблим АТОвцям необхідно встановити поруч зі Свято-Троїцьким кафедральним собором: на місці клумби уздовж Хрещатика. Ми б хотіли, щоб цей меморіал можна було бачити з різних боків, доступ до нього був більш відкритий, – висловила думку членів родин загиблих Олена Ложешнікова. – Якщо встановити його там, де пропонує топонімічна комісія, пам’ятник закриватимуть ялинки, а під час монтажних робіт – ще можна й пошкодити дерева.

Батько Сергія Амброса, який у лютому 2015 року загинув у Широкиному через мінометний обстріл терористів, наголошує: до розв'язання цього питання слід поставитися з максимальною відповідальністю.

– Місце під пам’ятник відображає ставлення влади до цієї пам’яті й до наших синів, – каже чоловік. – Ми наполягаємо на тому, аби це був панорамний меморіал, який можна оглянути з різних сторін. Пам’ятний знак загиблим АТОвцям на цій площі має стати центральною композицією.

– Це пам’ять, що пронизує наші серця, – додав своєю чергою батько загиблого АТОвця Анатолій Панченко. Його син Олексій 19 січня 2015-го загинув у бою з російськими збройними формуваннями поблизу Донецького аеропорту. – Кожен із нас у майбутньому меморіальному знакові бачитиме свого сина, чоловіка й батька. Тож ми б дуже хотіли, аби під час його створення врахували, передовсім, думку найближчих людей.

Головний архітектор міста Віталій Чернуха розповів, що для розміщення монументу загиблим АТОвцям розглядали близько 10 різних місць. Зупинилися – на площі Слави.

– Нині триває замовлений конкурс на розробку найкращої концепції меморіального комплексу пам’яті учасників АТО, – говорить Віталій Володимирович. – Заявки для участі в ньому від скульпторів прийматимуть до 29 грудня. Переможця визначатиме спеціально створена комісія більшістю голосів.

Батьки й рідні загиблих військових зауважили, серед іншого, що на відміну від митців бачать більш «людяний пам’ятник із образом солдата».

Міський голова Анатолій Бондаренко наголосив, що питання з облаштуванням меморіального знаку слід вирішити якомога швидше.

– Гідно вшанувати пам’ять тих людей, котрі віддали власні життя задля цілісності України, задля миру в ній – наш обов’язок, – сказав мер. – Думка їх рідних стане визначальною в ухваленні остаточного рішення.

Під час зустрічі члени сімей загиблих у АТО звернулися до владців із проханням виготовити й розмістити інформаційні таблички про бійців на тих вулицях, іменем яких вони названі.

Крім того, міський голова Анатолій Бондаренко дав доручення продовжити дію цільової програми, завдяки якій ця категорія населення має пільги (25 %) на оплату комунальних послуг.

Водночас, Геннадій Шевченко запевнив, що черкаські перевізники і далі не братимуть за проїзд у маршрутках з АТОвців та їхніх рідних.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100