реклама Делікат

реклама

Повернення до практики обов’язкових медичних оглядів населення – це один із кроків до покращення здоров’я нації. Про це завив керівник Експертної комісії з охорони здоров’я партії «Сильна Україна» Володимир Дудка. «Профілактичні медогляди однозначно потрібні. Від цього виграють, насамперед, громадяни, адже що раніше виявлять хворобу, то легше її буде вилікувати», – зазначив партійний експерт.

Він також додав, що тривалий час щорічну обов’язкову диспансеризацію населення не проводили, і разом з багатьма іншими факторами це призвело до зниження середньої очікуваної тривалості життя.

Експерт партії упевнений, аби диспансеризація була справді ефективною, слід створити умови для якісного лікування. «Профілактичний огляд не є повним вирішенням проблем. Замало тільки виявити хворобу, потрібно людину вилікувати», – зазначив Дудка.

За його словами, держава має оптимізувати фінансування системи охорони здоров’я, більше уваги приділивши першому рівню медицини. «Надання медичної допомоги на первинному медико-санітарному рівні (амбулаторне лікування, допомога сімейних лікарів) в рази дешевше, ніж надання високоспеціалізованої допомоги. Наприклад, порівняно з другим рівнем (лікування у стаціонарах) – у 8 разів дешевше, а з третім (лікування у спеціалізованих клініках) – у 20 разів», – розповів Дудка.

За його словами, необхідно переглянути і кількість місць у стаціонарах, яких сьогодні вдвічі більше норми. «І коли державні кошти на охорону здоров’я, яких і так виділяється недостатньо, розподіляють на надмірну кількість ліжко-місць, ми виходимо на півтори гривні на харчування і 3,5 гривні на ліки для одного стаціонарного хворого. Звісно, за таких умов про якісне медичне обслуговування годі й говорити», – сказав Дудка.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100