реклама Делікат

У дев’яти районах Черкащини, обласному центрі та у Смілі оголошено карантин через нашестя білого метелика, повідомляє «Газета по-українськи».

У Державній інспекції з карантину рослин по Черкаській області зазначили, що метелик здатний “жувати” навіть бур’ян. Карантин оголошено для ефективної боротьби з цією комахою. Завезені і ввезені продукти повинні мати карантинний сертифікат. Різке збільшення та розповсюдження цієї комахи в області спричинило спекотне літо і сніжна зима. Личинки перезимували, наче під ковдрою. Ефект дає й перекопування землі в садках та спалювання листя.

Мешканець Сигнаївки Шполянського району Василь Марченко розповів, що цей метелик їсть не лише декоративні дерева, а й плодові.

“Починав із шовковиці, а це вже бачу розповсюдився й на яблуню, грушу, сливу. Раніше нічого подібного не бачив. Взагалі-то метелики у Сигнаївці з’явилися кілька років тому. Цього ж року вони масово атакують сади і лісосмуги. У нашому районі від білого метелика потерпають не лише наше село, а ще й Мар’янівка, Кримки, Ярославка, Скотареве”, - зазначив він.

За словами Марченка, боротися з нашестям "американця" не так просто.

“Структура його павутиння специфічно "збудована" і туди важко проникають отрутохімікати. Тож дієвим способом боротьби із шкідником залишається дідівський метод – ставиш драбину і обриваєш листя там, де виявив гніздо метелика”, - сказав чоловік.

Американський білий метелик поширюється перевезенням продуктів та промислових вантажів. В Україну його завезли з Європи у 1952 році. Живе метелик 10 діб. Гине, відклавши на листках яйця. Гусениці розповзаються по всьому дереву, поїдаючи листя на своєму шляху.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 ДІКР по Черкаській обл. 30.09.2010 10:28
Прочитавши статтю, м'яко кажучи - посміялись. Стаття написана доречно, але НЕ компетентно. Ще й Державну інспекцію з карантину рослин для "авторитетності" сюди приплели.
Як спеціаліст та працівник даної інспекції, звертаю увагу на декілька ПОМИЛОК в статті. По-перше на фото зображений зовсім не АБМ (Американський білий метелик), а Білан капустяний. По-друге АБМ (метелик) не пошкоджує плодових культур, а тим більше не "жує" бур'янів.
Пошкодження плодових насаджень спричиняють ГУСЕНИЦІ, які дійсно об'їдають листя. А шкодочинність цього виду надзвичайно велика саме в зв'язку з тим, що він є поліфагом (пошкоджує не один вид плодових та дикоростущих культур, а понад 250 видів).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100