реклама Делікат

Директор Міжнародного Республіканського інституту: "Ми фіксуємо все!"

Директор Міжнародного Республіканського інституту: "Ми фіксуємо все!"

Щоб спостерігати за виборчим процесом на Черкащині та прискіпливо аналізувати цей процес, до нас приїхали директор Міжнародного Республіканського Інституту Кріс Хользен і керівник програми МРІ в Черкаській області Майкл Дракмен. Вони повідомили, що вже визначили для себе території особливої уваги – це Черкаси та Чорнобаївський район. Інші райони області визначать пізніше.

Гості розповіли, що міжнародна спільнота приділяє особливу увагу Черкащині, бо наша область знаходиться у центрі України. Крім того, вибори у нашій області, за словами міжнародних спостерігачів, часто були напруженими, мала місце дуже висока конкуренція.

– Жодна з партій не мала повного контролю у Черкаській області. Історично Черкащина має міцні сильні демократичні традиції. І ми вважаємо, якщо все пройде добре у Черкасах, то і в Україні також. Але ми зараз перебуваємо в середині виборчого процесу, і люди в області повинні знати, що світ спостерігає. Ми віримо, що майбутнє тут у руках людей Черкащини, – сказав директор Міжнародного Республіканського Інституту Кріс Хользен.

Міжнародні спостерігачі вже встигли зустрітись у Черкасах з головою Черкаської облдержадміністрації Сергієм Тулубом, з головою обласної ради Володимиром Гресем, з міським головою Черкас Сергієм Одаричем, а також з головами обласної та територіальної виборчих комісій.

– Ми поговорили з ними про те, що міжнародна спільнота вважає ці вибори дуже важливими для України і тому пильно спостерігає за ними. І ми вважаємо, дуже важливо те, щоб ці вибори були прозорими, демократичними і чесними. Ми також переконуємо українських громадян взяти участь у спостереженні за виборами, бо українські громадяни є кращими спостерігачами ніж іноземні, – сказав пан Хользен.

На запитання «Прочерку», як зустрів губернатор Сергій Тулуб міжнародних спостерігачів та як вони ставляться до заяви пана Тулуба про те, що його політична сила – Партія регіонів – планує набрати на Черкащині 70% голосів, Кріс відповів:

– По-перше, Сергій Тулуб був дуже гостинним. Він дуже тепло прийняв нас у своєму офісі і привітав нас у своїй області. Він дуже пишається тим, що мешкає у Черкасах. Він запевнив нас, що вибори пройдуть відповідно до закону і запросив нас спостерігати за процесом виборів. І ми прийняли його запрошення, – відповів пан Кріс Хользен. – А щодо його прогнозів, то вважаю, що для будь-кого отримати 70% голосів дуже важко. Як міжнародні спостерігачі ми повинні бути дуже обережними щодо політичних дебатів. Ми фокусуємося на процесі. Нас цікавить той факт, що будь-хто, хто бере участь у виборчому процесі, повинен чесно отримати свої голоси.

Фахівці з виборчого процесу також зазначили, що вони фіксують такі моменти, як футбольний майданчик з символікою Партії регіонів на головній площі Черкас та біг-борди цієї партії по всій області.

– Ми фіксуємо все що ми можемо. У нас є вислів: не намагайтеся навчати виборців, бо виборці навчать вас у день виборів. Це вже жителі Черкас повинні вирішувати чи повинні там висіти білл-борди, а в день виборів ми вже побачимо їх відповідь, – повідомили міжнародні спостерігачі.

До речі, однією з цілей їхнього спостереження на Черкащині і в Україні в цілому є публікація звіту про вибори. Такий звіт вже був підготовлений після виборів 2006 року, у якому були проаналізовані всі проблеми виборів.

– Ми проаналізували декілька різних методів, за якими інколи відбувалися фальсифікації. І проаналізували роботу територіальних виборчих комісій, а також дільничних виборчих комісій, – наголосили спостерігачі.

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100