реклама

реклама Делікат

реклама

М'ясо птиці зростатиме у ціні, а от ріст цін на свинину та яловичину можна стримати. Різкого стрибка цін на хліб не буде, хоч він поступово таки дорожчатиме. Зросте і ціна на олію, а от молоко зросте в ціні насамперед на ринку, де його продають селяни, а не господарства.

Власні прогнози стосовно найближчого подорожчання продуктів харчування озвучив 30 вересня генеральний директор ДП «Златодар» Володимир Лук’янець, підводячи підсумки закінчення сільськогосподарського року. Прогнози Володимир Лукич робив, якраз опираючись на цьогорічні врожаї.

«Ажіотаж на кукурудзу призведе до зростання м’яса птиці удвічі»

 – Я вважаю, що досягнуто середньостатистичний урожай по Черкаській області. Ми повністю забезпечуємо себе всіма видами сільськогосподарської продукції. Але мене найбільше хвилює, що буде далі. Я не пам’ятаю за своє аграрне життя, щоб кукурудза коштувала 200 доларів за тону. Її нормальна ціна 100-110 доларів. Та сьогодні дають 1600-1650 грн. за тону, – розповідає Володимир Лук’янець. – І я скажу навіть, що просто йде боротьба за цю кукурудзу. Наслідки – непередбачувані. Я розумію, що кукурудза – перехідний продукт до тваринництва. Тож прогнозую, що м'ясо птиці зростатиме в ціні. Оскільки в господарствах більша частина кормів закуповується. Такий ажіотаж на кукурудзу у нас пояснюється тим, що посіви були в основному на лівому березі Черкащини і очікуваної врожайності не принесли. У наших господарствах на одному полі, де більш ранні гібриди, урожайність склала 102 центнери з гектару. І це, я вважаю, дуже вдало. Поряд поле, буквально через лісосмугу, зараз дає 60 центнерів з гектару. Бо там були пізні сорти, які потрапили під спеку і не відбулося необхідного запилення. Та основне те, що кукурудза підгоріла на Півдні і всі кинулися у центральні області. Бо кожен розуміє, що слід купувати за будь-яку ціну, аби втримати великі птахофабрики. А зменшувати поголів’я не можна, бо підписані ж міжнародні контракти. У нас же багато м’яса птиці йде за кордон, особливо в Іран.

«Подорожчання молока слід чекати насамперед на Черкаському ринку»

А от ріст цін на яловичину та свинину, а також на молоко, на думку аграрія, можна стримати. Він аргументує це тим, що всі молочні ферми і працюють в основному за рахунок власної вирощеної продукції. Та й при розрахунку з селянами за паї, господарства можуть зекономити.

– Яловичина і свинина зростатиме звичайно трохи в ціні, але це буде більш стабільно і прогнозовано… Також не прогнозую значного зростання цін на молокопродукти. А от на ринку молоко зросте в ціні, особливо на ринку в Черкасах. Бо багато селян змушені будуть закуповувати корми, особливо ті, що живуть в приміській зоні. Бо пасовищ у людей вже немає, землю ж розібрали…, – говорить Володимир Лук’янець. – Також я думаю, що різкого стрибку цін на хліб не буде. Але звичайно він дорожчатиме у зв’язку з подорожчанням енергоносіїв. Мій прогноз: до кінця наступного сільськогосподарського року хліб та хлібобулочні вироби подорожчають на 10-15%. Подорожчає і олія. Адже торік найвища ціна за насіння соняшнику у нас була 2800 грн. за тону. Нині насіння закуповують за ціною 3750-3800 грн. за тону.

«Проблем з овочами не буде. Лише з картоплею…»

Згадав Володимир Лукич і про гречку, ціна на яку нещодавно стрибала.

– Нині вона повинна коштувати 10-12 грн за 1 кг. Так, її врожай цього року нижче, ніж в минулому, але його достатньо для потреб кожного жителя області. Тож ціни нагнітають спекулятивно. Тому, якщо сьогодні взяти під контроль ринки і виконувати розпорядження обласної державної адміністрації по врегулюванню цін, гречка коштуватиме максиму 12 грн. з 1 кг.

Щодо овочів, то за словами аграрія, він не бачить проблем з овочевою продукцією на Черкащині. Тож в ціні може зростати лише картопля, урожайність якої різко відрізняється у кожному селі.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100