реклама

реклама

8 жовтня, до Черкас завітав світовий фахівець із туризму, експерт асоціації DEHOGA та автор концепції розвитку міста Батумі Ганс-Ульріх Трозіен. Він взяв учать у засіданні стратегічного комітету Черкаської міської ради.

IMG_20181008_153440

За словами заступниці міського голови Людмили Бордунос, місто активно працює над розробленням Стратегії розвитку міста. За її словами, через відсутність достатнього досвіду з цього питання влада активно залучає експертів з питань стратегування.

- Нині нам важливо усвідомити, за яким принципом будувати стратегію. Для цього до Черкас запросили експерта із туризму Ганса-Ульріха Трозіен. Я очікую отримати для себе нові ефективні інструменти розвитку туристичного напряму в місті. Це допоможе членам стратегічного комітету зорієнтуватися та визначитися із напрямками подальшої роботи, - говорить Людмила Бордунос.

Німецький фахівець стверджує, його мета перебування в Україні –  допомогти розвинути туристичний кластер.

- Об’єднати різних представників бізнесу для розвитку туризму можуть два чинники – влада та люди, - наголошує експерт.

У Черкасах він уже вдруге, однак кількох годин екскурсій, стверджує, недостатньо, щоб сформувати стратегічне бачення розвитку міста. Однак він зауважує, що місто має неабиякий потенціал. Головні переваги території: річка з набережною, значна кількість зелених зон та індустрія.

- Я усвідомив,що місто має великий потенціал в плані туристичного розвитку. Усі названі сфери для розвитку не є взаємовиключними. Не треба фокусуватися на чомусь одному,треба комбінувати і отримаєте цікавий результат, - наголошує автор концепції Батумі Ганс-Ульріх Трозіен.

Для прикладу наводить містечко, у якому працює завод «Фольксваген», і ніяких цікавих локацій більше. Нині, завдяки розвитку туризму на базі заводу, щороку туди приїжджає 2,2 мільйони людей.

З 2012 року експерт займався розвитком туризму в Батумі. Тоді керівництвом міста було ухвалено правильне рішення: вони попрацювали над вдосконаленням інфраструктури у гірських районах, створили дружелюбну атмосферу для інвестицій (перші роки підприємці мали змогу не платити податки) тощо. І така ситуація була на території усієї Грузії.

За словами Людмили Бордунос, Україна вже має досвід, коли на місцях ухвалюють подібні рішення, наприклад, зменшення ставок оренди землі. Такі рішення виправдані, адже вони сприяють створенню нових підприємств, а відповідно – робочих місць. Окрім того така тенденція  стимулює туристичний розвиток міста. Тому, вважає, за політичної волі, створити сприятливу атмосферу для розвитку міста можливо.

Також експерт радить залучати до розвитку туристичної сфери людей із різних сфер діяльності, адже вони мають різне бачення, ідеї, під час обговорення яких ухвалюються унікальні рішення.

За словами німецького експерта, тільки за участі влади можна досягнути успіху. Потрібно формувати туристичні Асоціації та розвивати їх.

На питання про тренди в розвитку міст відповідає з посмішкою:

- Копіювати– вставити.Навіщо вигадувати щось нове, якщо можна адаптувати вдалі ідеї для свого міста, - наголошує німець.

Коротка версія стратегії Батумі вмістилася на 10 сторінках. Головне означити ключові моменти розвитку та не відступати від запланованого. Черкасам радить розвивати набережну та зробити її єдиним простором.

- Ми були на набережній, хороше місце, велика територія, але на ній практично нічого немає – пустка. Потрібно розвивати її, будувати заклади, майданчики, суцільну інфраструктуру, щоб можна було сісти на велосипед і по одному маршруту проїхатися з одного кінця в інший через гарні місцини, - наголошує Ганс-Ульріх Трозіен.

За словами заступниці міського голови Людмили Бордунос, забудова набережної – складне та болюче питання для Черкас.

- Є люди які борються проти всього і завжди. Руйнувати природу немає необхідності. Але говорячи про набережну:що там нищити? Треба заробляти на туризмі, ніхто не каже про висотні забудови, - наголошує німець.

Ще одне важливе питання для Черкас – де взяти гроші на стратегію. За словами Людмили Бордунос, місто спрямувало на її розробку близько 400 тисяч гривень у 2018 році. Але цього достатньо лише на перший етап.

- Не можна чекати, що влада вас повністю профінансує. Влада має лише створювати інфраструктуру, для сприятливого розвитку туризму. Решту потрібно намагатися робити самостійно.

Нині також в обласному центрі вирішують, хто має працювати над стратегією: спеціальна організація чи ж активні містяни та члени стратегічного комітету.

- У Німеччині ми залучали фахівців. Але коли вони робили презентації і озвучували назви вулиць, яких ми не мали, то це було не надто добре. Оптимально, щоб і представники місцевої влади, активісти і експерти іззовні залучалися, ділилися ідеями, а на базі їх обговорення народжувалися нові, на яких можна будувати стратегію, - додає фахівець із туризму.

Про це пише прес-служба організації

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Гроші 10.10.2018 17:24
З нашими "стратегами" виходить тільки забудова висотками. На більше фантазії немає. Велодоріжки вважають зайвими, бо в колгоспах їх не було. Вищий пілотаж для них - покласти 10 метрів плитки поряд з клумбою з будяками.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100