реклама Делікат

Сергій Пасічник: У день виборів треба або стояти і ловити членів комісії, коли вони вестимуть підрахунок, або коли вони протоколи “малюватимуть” по дорозі

Сергій Пасічник: У день виборів треба або стояти і ловити членів комісії, коли вони вестимуть підрахунок, або коли вони протоколи “малюватимуть” по дорозі

Черкаська обласна організація Комітету виборців України проаналізувала початок виборчої кампанії в Черкасах. Зокрема, було проведено аналіз представлення тих чи інших політичних сил на зовнішніх рекламних носіях та в пресі.

Регіонали наштампували найбільше біл-бордів

За словами заступника голови Черкаської обласної організації КВУ Сергія Пасічника, за кількістю біл-бордів однозначно лідирує Партія регіонів.

- Також відчутна присутність партії “Єдиний Центр”, причому вони, як правило, десь по сусідству з біл-бордами Партії регіонів, і навіть кольорова гама в тій же тональності. Наприкінці вересня з'явилися біл-борди “Фронту змін” після візиту Яценюка до Черкас. Також з'явилися біл-борди соціалістів, щоправда, з негативною тональністю - “Україна заслуговує на краще”, та Народної партії - “Вибери нормальних!”. Крім того, є невелика кількість бордів “Нашої України”, більш-менш рівномірно по місту розташовані біл-борди Партії Захисників Вітчизни Кармазіна, є біл-борди партії “Удар” Кличка, а також біл-борди Петра Чернявського, Олександра Соколовського, Анатолія Гладкого — кандидатів на посаду міського голови, - розповів Пасічник. Він також висловив своє здивування щодо того, що досі не спостерігалося бордів однієї з головних опозиційних сил. Адже буквально два чи три дні тому з'явилися біл-борди з Юлією Тимошенко “Батьківщина переможе”.

Хіт сезону — футбол на центральній площі міста

У КВУ стверджують, що на більшості біл-бордів зовсім немає вихідних даних — хто відповідальний за випуск, який тираж, скільки їх взагалі розміщено, хто їх робив...

- Але закон дозволяє певні юридичні колізії та нюанси, тому що фактично вибори місцеві, а висить біл-борд із портретом загальнонаціонального лідера. Де чітка межа — це реклама загальноукраїнської партії чи це реклама обласного осередку? Усім зрозуміло, що Яценюк чи Литвин закликають голосувати за свою партію. Але може вони просто піарять бренд своєї партії? І з моменту реєстрації списків, з моменту початку виборчої кампанії, є певний проміжок часу, коли агітація заборонена. Але ж ми чудово бачимо, що нічого нікуди не зникло, - зауважив Пасічник. За його словами, велика кількість біл-бордів зарезервована, їх тримають для останніх “ударних” днів.

"Ленінський футбол" від Партії регіонів - хіт політичного сезону

"Ленінський футбол" від Партії регіонів - хіт політичного сезону

- Крім того, новим хітом сезону стало те, що в середині вересня на центральній площі Черкас було встановлено ігровий майданчик для міні-футболу з логотипами Партії регіонів, і він там буде розташований майже до самого дня виборів, поки не закінчиться турнір з футболу серед дитячих команд. Тобто, доволі таки оригінальне технологічне рішення для того, щоб прибрати центральну площу з рук можливих політичних конкурентів, - зазначив Сергій Пасічник.  Його здивувала реакція лівих партій та встановлення майданчика для футболу на місці, де колись стояв пам'ятник Леніну.

- Багатьох прихильників партії образило те, що майданчик розмістили на тому місці, де раніше стояв пам'ятник Леніну, але маємо що маємо. Поки що якоїсь активної реакції комуністів та соціалістів ми не спостерігаємо, - зауважив заступник голови Черкаської обласної організації КВУ.

Найчастіше черкаські газети пишуть про Одарича

Щодо моніторингу газет, то під пильне око КВУ потрапили “Місто”, “Черкаський край”, “Молодь Черкащини”, “Нова Молодь Черкащини”, “Вечірні Черкаси”, “Прес-Центр”, “Акцент” та “Антену”.

- Найбільша кількість публікацій як позитивного, так і негативного забарвлення, була присвячена діяльності чинного міського голови Сергія Одарича, причому більше позитиву спостерігається у таких виданнях, як “Місто” та “Нова Молодь Черкащини”, а негатив іде в “Антені”. Масово поширюється інформація щодо кандидата в мери від Партії регіонів Євгена Влізла, він представлений  переважно в  позитиві в “Молоді Черкащини”, “Вечірніх Черкасах” та “Акценті”. По обсягу позитивної інформації Влізло значно обійшов навіть Одарича, третє місце по обсягу позитиву в друкованих ЗМІ посів Олександр Соколовський — за рахунок великих публікацій у “Акценті”, але він значно поступається Влізлу та Одаричу за обсягом інформації. Крім того, епізодично представлені такі кандидати, як Сахно, Мамалига та Чернявський, - розповів про результати моніторингу Сергій Пасічник.

Екзит-полів не буде

Щодо опитування виборців на виході з виборчих дільниць, то на Черкащині КВУ не проводитиме нічого подібного.

- Технічно це дуже складно. Великий ризик того, що люди заплутаються із відповідями — за кого вони голосували. Якби це були одні вибори — до парламенту чи президентські, то це мало б сенс. Ми навіть спостереження не будемо робити широкомасштабне, бо, як я вже наголошував, зараз фактично половина фальсифікацій закладається. У день виборів треба або стояти і ловити членів комісії, коли вони вестимуть підрахунок, або коли вони протоколи “малюватимуть” по дорозі. Якщо будуть якісь “каруселі”, то тут треба буде вже залучати міліцію, а не спостерігачів. А так, 60 % стандартних порушень закладається зараз, - переконаний Сергій Пасічник.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Gdemioprobel 05.10.2010 12:28
"Найчастіше черкаські газети пишуть про Одарича" а ещё говорят что ПР заставляет газеты покупать, пиарится себе мер вот и всё...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100